Hopp til hovedinnhold
Kapillært hjerneslag. Foto: Thinkstock


Ultra-tidlig diagnose av hjerneslag vil føre til bedre utkomme for pasienter

Et nytt forskningsprosjekt – STIMULATE – er i gang i Danmark. Basalforskere og kliniske forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital skal forske på biomarkører i blod.

Forskerne skal samarbeide for å forbedre mulighetene for ultra-tidlig diagnostisering av hjerneslagpasienter, skriver de i en nyhetsmelding.

Forskerne har motatt en bevilling på 10 millioner fra Novo Nordisk Fondens Tandem Program, som støtter forskningssamarbeider mellom basalforskere og kliniske forskere.

Projektets tittel er Ultra-early Stroke diagnostics Implementing novel Multiparametric tests for Acute Treatment decision – STIMULATE

Ultra-tidlig diagnose av hjerneslag som oppstår enten på grunn av blokkerte eller blødende blodårer i hjernen vil spare tid og føre til raskere behandling, noe som er uhyre viktig i forbindelse med hjerneslag.

Dessverre kan eksisterende metoder til hjerneslagdiagnostisering utenfor sykehus ikke skjelne mellom propp eller blødning, og derfor må man bruke CT.

Det forsinker oppstart av akutt behandling.

STIMULATE-prosjektet vil utvikle en blodprøvebasert diagnostisk test, som kan skjelne mellom forskjellige typer hjerneslag.

I forbindelse med et slag frigjøres spesielle nanopartikler fra slagområdet ut i blodet. Basert på disse partiklene vil forskerne forsøke å identifisere biomarkører, som kan hjelpe med å diagnostisere slagtypen allerede i ambulansen, hvilket kan forbedre utkommet for pasientene.

STIMULATE-prosjektet starter opp i januar 2021, og prosjektet løper i fire år.