Innenriks

UiTs katastrofeøvelse hylles av the Lancet

Publisert Sist oppdatert

I den nyeste utgaven av det medisinske fagbladet «The Lancet» vier redaktør Richard Horton en hel kommentar til å fortelle om UiT og UNNs årlige katastrofeøvelse i Tromsø, melder Nordlys.
Modellen rundt katastrofeøvelsen er unik for utdanningen i Tromsø, og det er ikke bare studenter og medisinsk personell som er involvert. Alle nødetater bidrar; politi, brann og redning, Sivilforsvaret, Røde Kors.
Det er lege og professor Mads Gilbert som i 25 år har stått i spissen for den store øvelsen, som arrangeres som en del av akuttmedisin-uka på fjerdeåret i medisinutdanningen ved Universitetet i Tromsø.
Årets øvelse gikk av stabelen 26. mars, og scenarioet var en eksplosjon i et laboratorium ved fiskerifagbygget på UiT. Rundt 60 skadete og døde. Giftgasser. Kaos. Og så kontroll.

Fremhever solidaritet og respekt

Richard Horton var i Tromsø og bevitnet øvelsen. Han skriver i svært positive ordelag om opplevelsen - om hva en slik øvelse har å si, ikke bare for medisinsk personell og medisinstudenter, men for kriseberedskapen generelt.
Kursleder Mads Gilbert setter stor pris på omtalen.
– Richard Horton er en av de mest innflytelsesrike medisinske redaktørene i verden. The Lancet er det nest høyest rangerte fagbladet. Det er svært hyggelig at en utenforstående vurderer det vi holder på med på denne måten, og skriver om dette unike tverfaglige samarbeidet, sier Gilbert.
Gilbert merker seg spesielt Hortons understrekning av respekten for andre faggrupper, utvikling av egne lederegenskaper under stort stress, og spesielt hvordan Horton vektlegger hvordan katastrofeøvelsen fremhever egenskaper som ikke nødvendigvis er tekniske - solidaritet, empati, viljen til å ta en støyt når ting ikke går som de skal.
Les mer om saken hos Nordlys

Powered by Labrador CMS