Hopp til hovedinnhold


Uforståelig for folk

Medier, pasienter og pårørende reagerer på manglende samarbeid over fylkesgrensene mellom amk- og ambulanse: - Folk i Son dirigeres automatisk til AMK-sentralen på Ullevaal når de ringer 113. Selv om nærmeste sykehus er i Moss, forteller en overrasket pårørende.

Medier, pasienter og pårørende reagerer på manglende samarbeid over fylkesgrensene mellom amk- og ambulanse: - Folk i Son dirigeres automatisk til AMK-sentralen på Ullevaal når de ringer 113. Selv om nærmeste sykehus er i Moss, sier en overrasket pårørende til skriver Moss Avis.

– AMK-grensen følger fylkesgrensen. Ringer du 113 fra en fasttelefon i Son, kommer du til AMK-sentralen på Ullevaal. Ringer du med mobil, så er det fylket basestasjonen du når ligger i, som avgjør hvilken sentral du kommer til, sier medievakt Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus til Moss Avis.

– Må en vente på ambulanse fra Akershus, selv om nærmeste ambulanse vitterlig befinner seg i Moss?

– Det vil være en operativ vurdering i hvert enkelt tilfelle. Målet er å skaffe raskeste tilgjengelige bil i de situasjonene som åpenbart krever det. Er det livstruende situasjoner bestilles gjerne ambulanse fra Moss. Generelt har vi en lav terskel for å søke bistand i Moss, hevder Bayer.

Måtte vente lenge

En leser som ønsker å være anonym utad og som bor på Store Brevik i Son forteller om problemer med AMK-sentralen og 113-nummeret.

– Min samboer fikk akutte magesmerter i vinter, så jeg ringte 113 og kom til AMK i Østfold. Der var de ikke interesserte i å prate fordi jeg ringte fra Akershus. Ved spørsmål om de kunne sette meg over fikk jeg beskjed om at jeg måtte ringe selv.

Jeg måtte skrive ned et nummer til ambulansebestilling i Oslo og Akershus. Dette nummeret ble ikke besvart så kjapt som 113, så jeg ble stående i telefonkø i flere minutter.

Da jeg kom igjennom ble ambulanse kjapt rekvirert, men ikke fra Moss sykehus, men fra Ås hvor ambulansen brukte 20 minutter i full utrykning. Da de kom hit ble hun kjørt til legevakta i Moss (!), hvor de etter å ha gitt akutt behandling sendte henne til Aker fordi vi ikke bor i Østfold, skriver mannen.

Les mer om saken i Moss Avis: Son-folk må stole på amk-sentralen i Oslo