Hopp til hovedinnhold


Ubrukt flystripe kan redde liv

Blir du akutt syk i Kautokeino ligger nærmeste sykehus 271 km unna. Det er nesten like langt som fra Oslo til Gøteborg. Nå krever kommunen at den gamle militærflyplassen tas i bruk for ambulansefly, skriver NRK Finnmark.
Tidligere Kautokeino-ordfører, Klemet Erland Hætta, fikk hjerneslag i 2004. Han fikk da føle tett på kroppen hvordan det er å bli akutt syk med et sykehus minst fire timer unna.
– Da opplevde jeg at det er ganske langt til sykehuset, og at ting tar tid når man skal komme seg dit. I sånne tilfeller er det viktig at man får hjelp fort, sier Hætta.
Han legger til at han var veldig heldig, ettersom alt gikk bra.

– Mer stabilt

Hætta er en av de som ønsker at det skal etableres en småflyplass som er egnet å ta imot ambulansefly i Kautokeino. Nord for tettstedet ligger flystripa allerede klar. Der ligger det nemlig en tidligere militærflyplass, som ikke har blitt brukt på mange år.
Flere mener at denne stripa kan bidra til å redde liv.
– Å få på plass en flyplass som kan ta imot ambulansefly vil være raskere, mer stabilt, og for den enkelte pasient er det til syvende og sist potensielt livreddende, sier fastlege i Kautokeino, Marit Karlsen.
Hun påpeker at de i dag rekvirerer ambulansehelikoptre ved behov, men på grunn av fare for ising og dårlig sikt må helikoptrene ofte snu før de kommer fram til Kautokeino. Derfor krever også helsepersonell at det etableres en flyplass.
– Ser man gjennom et helt år, så rekvirerer vi jevnlig helikopter. I de samme situasjonene vil ambulansefly være aktuelt, og bedre, sier Karlsen.
Les mer om saken hos NRK