Hopp til hovedinnhold


- U-land når det gjelder ambulansehelikoptere

Sverige ligger veldig dårlig an når det gjelder tilgang til ambulansehelikoptre når man sammenligner med resten av Europa.

Sverige ligger veldig dårlig an når det gjelder tilgang til ambulansehelikoptre når man sammenligner med resten av Europa.

Det er ikke bra at Värmland ikke har helikoptre akkurat nå.

– Sverige er et u-land sammenlignet med resten av Europa når det gjelder ambulansehelikopre. Ser vi på antall helikoptre sammenlignet med antall kvadratkilometer havner vi nest sist på listen, og når det gjelder helikoptre per innebygger havner vi tredjenederst, sier Thure Waplan.

I dag betaler hvert fylke for tilgang til et eventuelt ambulanshelikopter. Den siste statlige utredningen anbefalte en nasjonal organisering, men ingenting har hendt. Thure Waplan arbeider i den virksomheten som har fem av Sveriges syv ambulansehelikoptre:

– Jeg skulle ønske vi hadde en statlig organisering for dette, sier han.

Akkurat nå foregår en utredning om ambulansehelikoptre i Värmland, og diskusjoner mellom fylkene i Värmland, Dalarna og Örebro om å dele utgiftene.

– Det er positivt. Denne regionen er en stor, hvit flekk på kartet, sier Waplan.

Spørsmålet om hvordan ambulanseorganiseringen er i Sverige diskuteres på den nasjonale krise- og beredskapskonferansen i Karlstad på mandag.

Les hele saken på Sveriges radio: Ambulanshelikopterbrist kritiseras