Hopp til hovedinnhold


Trykkpneumothorax kan IKKE alltid avlastes med en venekanyle

I siste nummer av det nordiske anestesilegetidsskrift Acta Anaesthesiologica Scandinavica er det en sykehistorie som beskriver at nåleavlastning ikke alltid kan brukes, skriver Nasjonal kompetetansetjeneste for traumatologi (NKT-T).
En frisk ung og slank mann fikk spontant oppstått dobbeltsidig trykkpneumothorax i løpet av natten (meget sjelden tilstand), og kom til sykehus helt på randen av hjertestans.
Nåleavlastning med venekanyle ble forsøkt, men lyktes ikke. Situasjonen ble berget ved å legge thoraxdren på begge sider, da første lungesekk ble punktert stabiliserte pasienten seg umiddelbart.
Forfatterne anbefaler at man i stedet for å forsøke å punktere lungesekken på brystkassens forflate bruker mellomrom 3-5 på siden, i fremre aksillærlinje bak den store brystmuskel, hvor avstanden til lungesekken er kortere, og at man kanskje skaffer seg lengre nåler. Les mere her.
Trykkpneumothorax er overtrykk i lungesekken som påvirker blodsirkulasjonen med lavt blodtrykk, cyanose, rask puls og etter hvert nedsatt bevissthet, og kan føre til hjertestans.
Trykkpneumothorax oppstår oftest etter skade mot brystkassen med ribbebrudd, og utvikler seg gjerne gradvis i løpet av minutter til få timer.
Mange har lært at man i en slik situasjon kan avlaste overtrykket ved å sette en nål mellom 2. og 3. ribbe på brystkassens forflate midt under kragebenet.
Kilde: Bach PT, Sølling C. Failed needle decompression of bilateral spontaneous tension pneumothorax. Acta Anaesthesiol Scand 2015; 59: 807-10
Les mer om saken hos NKT-T