Hopp til hovedinnhold


– Ikke trygt å være alene

I fjor ble det anmeldt mer enn 200 tilfeller av vold mot helsepersonell i Norge, og i år ligger det an til å bli langt flere, ifølge Dagsavisen.
209 ganger ble trusler og vold mot helsepersonell anmeldt i Norge i fjor, og det er trolig bare toppen av isfjellet som anmeldes.
I år ser det enda verre ut: i løpet av årets to første måneder ble det anmeldt 51 tilfeller av vold og trusler, noe som betyr at tallet vil være over 300 innen året er omme, dersom trenden fortsetter.
Leger opplever stadig å bli utsatt for vold og trusler i arbeidet sitt.
– I kommunehelsetjenesten er det mange som er utsatt, enten i forbindelse med hjemmebesøk, når de er alene på kontoret, eller når man jobber hos legevakt med mer eller mindre gode lokaler rundt seg, sier Marit Hermansen, president i Den norske legeforening til Dagsavisen.

– Ikke trygt å være alene

Vold og trusler skjer i barnevernet, i psykiatrien, og hos legevaktene, og ambulansepersonell opplever det stadig vekk.
– Alle leger som opplever vold og trusler synes dette er vanskelig. Derfor må alle som har ansvaret for helsetjenester jobbe med forebygging. Lokalene må ligge til rette sånn at det er sikkert, og vi må vekk fra at legevaktleger drar alene på sykebesøk og at legevaktleger er alene på kontoret, sier Hermansen.
Les mer om saken hos Dagsavisen