Utdanning

Bjørn Erik Hox er er tillitsvalgt i Fagforbundet og sitter i den nasjonale faggruppen for prehospital og tjenester.

Trygg på at overgangsordningen går gjennom

– Regjeringens støttepartier er veldig enige om den nye overgangsordningen, sier Bjørn Erik Hox i Fagforbundets nasjonale faggruppe.

Publisert Sist oppdatert

Hør hele podkastepisoden fra Du puster for fort nederst i artikkelen.

Paramedisinere med bachelorgrad ble tatt inn i autorisasjonsordningen som ble innført i 2022. Det førte da til et skille mellom helsepersonellgruppen med bachelorgrad i paramedisin og andre helsepersonellgrupper med utdanning og yrkeserfaring innenfor akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus. Autorisasjonen ble gitt til de som hadde tatt den nye bachelorgraden.

Forrige uke ble det kjent at det vil komme en overgangsordning for autorisasjon i paramedisin som vil innbefatte de fleste av de som innehar nasjonal paramedic med fagbrev. Mange sykepleiere vil også kunne søke på å få innvilget autorisasjon som paramedisiner i en overgangsordning som vil strekke seg frem til 2025.

– Mange ventet på dette

Straks Ole Kristian Andersen som produserer podkasten Du puster for fort, inviterte han Bjørn Erik Hox. Han sitter i Fagforbundets nasjonale faggruppe for prehospital og tjenester. Nyheten var nesten for god til å være sann.

– Jeg trodde egentlig ikke dette skulle komme. Det er mange som har ventet på dette. Så straks jeg fikk vite om dette tok jeg kontakt med Hox, sier Andersen til Ambulanseforum. Han er selv en av av de om lag 1100 som kan søke.

I podkasten som ble laget kort tid etter at ble kjent at overgangsordningen tendens til høring, var Bjørn Erik Hox på plass i podkaststudioet. Forslaget om overgangsordningen er nå sendt til høring. Men hvor sikkert er det da, når mange flere skal si sin mening, og disse meningene også skal tas med i vurderingen? Hox sier i podkasten at han føler seg trygg på at dette går gjennom.

– For vi vet at regjeringsstøttepartier er veldig enige i at dette er en rimelig og rettferdig ordning i en overgangsperiode som er begrenset. Det er også viktig for å bevare paramedisins som et eget fag. Det er ikke sånn at det kan inkluderes med andre utdannelser i fremtiden. Det er helt naturlig at dette angår de som har bachelor. Er du ambulansearbeider med nasjonal paramedic er det helt klart at du vil kvalifisere, sier Hox.

Noen faller utenfor

Han trekker fram at noen vil falle utenfor denne overgangsordningen. Flere utdanner seg akkurat nå innen nasjonal paramedic.

– Det er sånn at at det er noen som kanskje fortjener å være med på denne overgangsordningen, men som ikke vil være innenfor den grensesettinga som går ut til høring nå. Samtidig mener jeg at vi har fått inkludert flere enn det jeg hadde håpet på når jeg startet dette arbeidet, sier Hox.

Ambulansearbeiderne og sykepleierne som omfattes av overgangsordningen må ha gjennomført annen formell utdanning i paramedisin i form av enten videreutdanning i paramedisin med 60 studiepoeng (nasjonal paramedic-etterutdanning – NPU) eller master i prehospitale tjenester med 120 studiepoeng (mastergrad i prehospital critical care). De må i tillegg ha lengre yrkeserfaring innenfor paramedisin. Vilkårene må ha vært oppfylt før autorisasjonsordningen for paramedisinere trådte i kraft 1. mai 2022. Søknad om autorisasjon etter overgangsordningen må sendes innen 1. juni 2025.

Se og hør hele podkast-episoden:

Ambulanseforum kommer med flere artikler om den nye overgangsordningen denne uken.

Powered by Labrador CMS