Hopp til hovedinnhold


Tripp-trapp-sklistol

En stol som sklir ned trappene mens den hviler på en roterende vifterem kan lette evakuering der heis ikke er tilgjengelig.

En stol som sklir ned trappene mens den hviler på en roterende vifterem kan lette evakuering der heis ikke er tilgjengelig, skriver Teknisk Ukeblad.

Tenk deg at du står i en etasje langt over bakkenivå. En person trenger ambulanse, men heisen er så trang at det ikke er mulig å få inn en båre. Eller kanskje er det en gammel bygård, så det finnes ikke engang en heis.

Da kan evakueringsstolen til det tyske selskapet Escape Chair være løsningen. Med et enkelt grep foldes to skinner ut på undersiden. I disse skinnene løper koniske remmer – ikke ulik vifteremmene man finner i enhver bilmotor. På disse ruller stolen jevnt og pent ned trappen og kun et lett press på håndtaket er tilstrekkelig til å holde farten under kontroll.

Produktet er basert på et 20 år gammelt og utgått patent. Stolen er også velegnet til evakuering av funksjonshemmete eller skadde personer i en situasjon der heisene står, for eksempel ved en brann.

Det er Ingar Taxt som importerer dem til Norge. Han forteller at han kom over produktet for et års tid siden, etter å ha fått forespørsler om løsninger fra flere av sine kunder.

Les mer hos Teknisk Ukeblad