Hopp til hovedinnhold


– Trenger en ny kurs

Vi vil ikke greie å forbedre den norske helikopterberedskapen slik vi ønsker, om vi ikke evner å tenke helhetlig og i sammenheng, skriver Luftforsvarets flyplassjef på Rygge i en kommentar i Moss Avis.
Debatten om den norske helikopterberedskapen har blusset opp etter den tragiske busskapringen på Tyin i forrige måned. Selv om det er bred enighet om at beredskapen må forbedres, ser vi ikke de ønskelige resultatene.
I tiden etter terroraksjonen 22. juli 2011 ble norsk helikopterberedskap for alvor et omdiskutert tema med tverrfaglig ønske om å forbedre situasjonen.
Likevel er vi i ferd med å miste det mest åpenbare av syne: Vi ser ikke ressursene helhetlig og i sammenheng. Norge har en stor helikopterflåte som skal kunne løse ulike oppdrag og hendelser.
Men fremdeles står brann-, politi og redningshelikoptrene på hver sin base, med sin egen kultur for organisering og samarbeid med blikket festet på egen sektor. Det vil være en betydelig forbedring i beredskapen om man kan samle miljøene og kompetansen.
Fra 2017 får vi nye redningshelikoptre og i den forbindelse skal regjeringen investere i nye hangarer og bygg på blant annet Rygge. Politiet planlegger helikopterbase på Alna i Oslo.
Forsvaret på sin side, vil ha et eget helikopterøvingsfelt på Østlandet som kanskje blir lokalisert på Rygge. Potensialet er stort, midlene er avsatt og viljen til å bli bedre er absolutt til stede.
Likevel står vi i fare for å bomme på hovedutfordringen – å bringe samvirke fra ord til handling. Vi behøver en helhetlig plan for en samlet helikopterberedskap.
Les hele kommentaren i Moss Avis