Hopp til hovedinnhold


Trener for å bli bedre

I sølvgruvene på Kongsberg handlet det om sekunder i går. Et fullastet gruvetog har sporet av og katastrofen var et faktum, melder NRK Buskerud.
- 113 medisinsk nødtelefon.
– Det er fra sølvgruvene på Kongsberg. Et gruvetog fult med ungdommer har sporet av inne i Charistian 7. stoll."
På Kongsberg har katastrofealarmen gått. Tidligere på formiddagen har et gruvetog med 40 personer om bord satt kursen innover i fjellet. Men 600 meter inne i gruvegangen har det som ikke skulle skje skjedd. Gruvetoget har sporet av og ungdommene sitter innesperret i bekmørket. Skadde og redde.
Knappe 2 minutter etter at alarmen gikk er to biler fra brann og redningstjenesten på plass. Og det tar ikke lang tid før plassen utenfor gruveinngangen er fylt opp med ambulanser og politi. Alle nødetater er med på den store beredskapsøvelsen.
– I en slik situasjon er det ganske mange berørte i innsatsen, og det å få trent på samhandlingen de imellom på en så vanskelig plass som inne i en gruve krever sitt. Det er masse informasjon som skal formidles til mange og håndteringen av dette er det viktig at vi trener på, forteller Odd Resser. Han er beredskapssekretær i Kongsberg kommune og øverste leder for beredskapsøvelsen.

Forberedt på det verste

På sambandsradioene er det hektisk aktivitet. Inne i fjellet er det kaldt, mørkt, og mange fryser. Noen av ungdommene har kommet fra ulykken ute fysiske skader, mens andre har pådratt seg langt mer alvorlige skader.
Les mer om saken hos NRK