Hopp til hovedinnhold


Topp innsats under fullskalaøvelse

– Det er en meget takknemlig oppgave å være øvingsleder når de involverte er så flinke, sier Olav Østebø til Stavanger Aftenblad. Han håper at nødetatene aldri trenger å bruke det de lærte torsdag formiddag.

Det er fortsatt noen minutter til småflyet med 27 om bord skal lande på Stavanger lufthavn, Sola, men på grunn av brann i den ene motoren klarer det ikke å holde høyden.

Kort tid etter mottar kontrolltårnet en ny melding. Nå skal flyet i tillegg ha fått problemer med hydraulikken. Deretter blir det stille. Kontrolltårnet mister kontakten. Ett minutt senere lyder sirene fra Avinors brannbiler fra Flyplassveien. Småflyet kom seg aldri til rullebanen. Det krasjlandet i Sømmevågen.

Nyttig lærdom

Torsdagens øvelse var i regi av Øvingsutvalget i Rogaland politidistrikt. Øvingsleder Olav Østebø, som til vanlig er assisterende ambulansesjef i Helse Stavanger, trekker frem samvirket mellom de ulike aktørene som det viktigste.

- Vi er gjensidig avhengige av godt samarbeid for å gjøre en best mulig redningsinnsats. Alt må fungere optimalt. Skadde må få hjelp både på plassen, underveis til sykehuset og på sykehuset. Beredskap er en kontinuerlig prosess og det eneste som er sikkert er at vi alltid kan bli bedre, sier Østebø.

Han understreker at det ligger mye arbeid bak torsdagens fullskalaøvelse.

- Vi har planlagt denne dagen i flere måneder. Som ledd i forberedelsene har vi også gjennomført flere teoretiske beredskapsøvelser, sier øvingslederen.

Les mer om saken hos Stavanger Aftenblad