Hopp til hovedinnhold
Babcock Scandinavian Air Ambulance (BSAA) sitt første propelldrevne ambulansefly i Norge.Illustrasjonsfoto: Luftambulansetjenesten / John Trygve Tollefsen / BSAA


Tok to timer fra pasienten var klarert for transport til ambulanseflyet kom

En kritisk skadd person var 9. mai rigget for transport med fly til UNN, men det tok to timer før ambulanseflyet ankom stedet. Pasienten var bevisstløs.

En bil med tre unge menn i 20-årene kolliderte i en murvegg i Vadsø natt til 9. mai. En av passasjerene døde senere som følge av ulykken, melder NRK.no.

I etterkant av hendelsen har Finnmarkssykehuset sendt ut et varsel til helsetilsynet. I dette varselet kommer det fram at det skal ha tatt to timer fra et luftambulansefly ble bestilt til flyet kom fram.

Varselet NRK har fått innsyn i, bekrefter ikke at det er ulykken i Vadsø det er snakk om. Men basert på NRK sine undersøkelser var det kun denne ene alvorlig ulykken i Finnmark på dette tidspunktet.

Krevde mer informasjon

I varselet står det at AMK Troms, som har ansvar for lufttransport i regionen, ble kontaktet av AMK Finnmark, som ba om helikopter og flyambulanse.

Været var for dårlig til å sende Bell-helikopteret som var stasjonert i Kirkenes, men et SeaKing-helikopter med lege ble sendt fra Lakselv.

Samtidig ble det gitt beskjed om at AMK-Troms ville ha mer informasjon før de sendte flyambulanse.

Situasjonen da var at to av personene var våkne med moderate skader, mens den tredje var bevisstløs og kritisk skadd. Personen ble intubert og var rigget for transport med fly.

Men det viste seg etter hvert at ambulanseflyet som skulle frakte den kritisk skadde pasienten til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) ikke var kalt ut. Det tok derfor to timer før pasienten ble fløyet fra Vadsø.

Hilde Sjurelv, driftssjef i Babcock Norge, sier til NRK at deres fly og personell var klare, men at de ventet på beskjed fra flykoordineringssentralen som avgjør om det skal sendes fly og hvilket fly som skal brukes.

Les mer om saken hos NRK.no.