Hopp til hovedinnhold


Tok kommandoen over offiserer og reddet liv

Da udetonerte granater skulle sprenges på Forsvarets skytefelt gikk det galt. En offiser ble livstruende skadet av en flyvende stein. Da tok en vernepliktig sanitetssoldat kommandoen, skriver Aftenposten.
Ifølge kilder i Forsvaret Aftenposten har snakket med etter oppslaget i Gardisten, løp Nilsson nesten en kilometer med en tung medisinveske.
Med flere offiserer til stede tok han regien, og fikk ordnet med evakuering av den skadde. Den skjedde i tre etapper, med helikopter til Hjerkinn, møte her med en ambulanse og så ambulansehelikopter til St. Olavs hospital i Trondheim.
For ett år siden var Vegard Nilsson IKT-lærling i Oppland fylkeskommune. Han hadde ingen sanitetsbakgrunn. I Forsvaret valgte han sanitetstjeneste, som gir et fire uker langt kurs i livredning.

- Reddet liv, sier ambulansemann

- Behandlingen pasienten fikk like etter ulykken var utvilsomt livreddende. Det er det ingen tvil om, sier ambulansearbeider Hans Sigvart Hansen.
Sammen med kollega Vidar Nyvoll kunne han konstatere at Nordbø var rammet av en ukontrollert blødning. De var redd for at pasienten ville blø i hjel.
I dag er den 61 år gamle pensjonerte offiseren og Olav Anton Nordbø i kraftig bedring. Han har krykker, gips og elleve bolter i det skadede låret.
Les hele historien hos Aftenposten