Hopp til hovedinnhold


Tok bilder av Kevins dødskamp

En ambulansearbeider tok mobilbilder under behandlingen av Kevin (8 mnd.) uten tillatelse, skriver Adressa.

Flere pasienter i akuttsituasjoner i Midt-Norge skal ha blitt fotografert uten tillatelse. Det har Statens helsetilsyn fått opplysninger om.

– Å ta bilder med mobiltelefonen i en så sårbar situasjon, er helt galt. Fylkesmannen ser svært alvorlig på saken, sier fylkeslege Jan Vaage i Sør-Trøndelag.
Adresseavisen omtalte i går historien om Kevin Vist som døde av hjernehinnebetennelse i luftambulansen på vei til St. Olavs Hospital. Åtte timer tidligere ble han sendt hjem fra Steinkjer legevakt med paracet. Foreldrene fortalte om den bunnløse sorgen i tiden etter at de mistet sønnen. Fylkesmannen i Nord-Trøndelag opprettet tilsynssak mot Steinkjer legevakt.
I innsynsdokumenter fremkommer det at Fylkesmannen i Sør-Trøndelag behandler enda en tilsynssak, i dette tilfellet mot Ambulanse Midt-Norge HF.
– Mens gutten lå avkledd, og legene ga ham intensiv medisinsk behandling, tok en ambulansearbeider mobilbilder av kroppen hans. Selv om formålet var å bruke bildene i undervisningssammenheng, er det galt. Å fotografere en pasient uten samtykke fra foreldre eller pårørende, er en inngripen, sier fylkeslege Vaage.
Kevin ble sendt hjem fra Steinkjer legevakt ved midnattstider den 25. mai. Morgenen etter var han livstruende syk.
– Gutten hadde bloduttredninger over hele kroppen og var delvis bevisstløs. Ambulansearbeiderne mente det var hensiktsmessig å dokumentere de kliniske funnene, siden blodforgiftning er en så sjelden tilstand for babyer, sier Vaage.
Fylkeslegen ser alvorlig på fotograferingen.
– Selv om bildet kun viste guttens kropp, er hele seansen svært uheldig. Noe lignende må ikke gjenta seg. Ambulansearbeiderne innså imidlertid raskt at fotograferingen var en dårlig idé, og har beklaget på det sterkeste, sier Vaage.
Les mer om saken hos Adressa