Hopp til hovedinnhold
Jo kramer Johansen til høyre. Foto: Live Oftedahl


To studier om luftveishåndtering ved hjertestans utenfor sykehus

Hva er den beste måten å håndtere luftveiene på ved behandling av hjertestans utenfor sykehus? Dette prøver to nylig publiserte studier å gi svar på, men hva svarer studiene egentlig på?

Fra Ambulanseforum nr. 5 2018. Tekst: Jo Kramer-Johansen, Professor, MD, PHD, Nasjonal Kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin (NAKOS) Oslo Universitetssykehus og Universitetet i Oslo

Ved hjertestans utenfor sykehus står det om minutter før hjernecellene er uhelbredelig skadet og begynner å dø. Behandlingen ved hjertestans handler om å opprettholde en viss oksygentransport til hjernen og vevene inntil vi klarer å få hjertet til å slå igjen på egen hånd.

Gullstandarden for å få til sirkulasjon er brystkompresjoner, men det har i de siste årene vært mer kontrovers rundt hva som er den bestemåten å sikre seg at det blodet vi sirkulerer, også inneholder tilstrekkelig oksygen. (1)

Fordeler ved ETI

Tradisjonelt vil anestesipersonell velge de redskapene de kjenner og bruker hver dag – endotrakeal intubasjon (ETI) ved hjelp av et laryngoskop.

Bli plussabonnent å få full tilgang til alle våre artikler.