Hopp til hovedinnhold


Tiltak mot luftforurensning kan minske hjerteinfarktforekomsten

Å ta kokain kan være den farligste utløsende faktoren for hjerteinfarkt. Men i et folkehelseperspektiv er andre faktorer viktigere, som tunge måltider, sterke følelser, bilkjøring og spesielt eksponering for luftforurensning.

Å ta kokain kan være den farligste utløsende faktoren for hjerteinfarkt. Men i et folkehelseperspektiv er andre faktorer viktigere, som tunge måltider, sterke følelser, bilkjøring og faktisk spesielt eksponering for luftforurensning, ifølge en ny studie publisert i Lancet i dag skriver svenske Dagens Medicin.

Les abstractet i Lancet: Public health importance of triggers of myocardial infarction: a comparative risk assessment

Les også om denne saken i Dagbladet: Dette trigger hjerteinfarktet

Aterosklerose er den underliggende årsaken til de aller fleste tilfeller av hjertetinfarkt. Men det finnes også andre omstendigheter som kan bidra til å utløse et infarkt, og det er de akutte triggerne som er undersøkt her.

Totalt 13 ulike triggere er rangert etter risiko for å utløse hjerteinfarkt.

Forskere fra Belgia og Sveits har gjort en sammenstilling av data fra epidemologiske studier over slike utløsende faktorer.

Konklusjonen er at kokainbruk er den sterkeste faktoren, den øker risikoen for hjerteinfarkt hele 23 ganger. Deretter følger det å ha spist et uvanlig stort måltid som øker risikoen sju ganger, og å ha røkt marihuana, som øker risikoen med  4,8 ganger.

Forskerne gjorde også beregninger over hvor lang tid man utsettes for ulike omstendigheter. Å ha vært i et kjøretøy framsto da som den totalt sett viktigste utløsende faktoren for hjerteinfarkt.

Om folk slutter å kjøre bil, sykle eller bruke andre ferdselsmidler ville 7,36 av alle hjerteinfarkt unnvikes, ifølge analysen.

Nummer to til fire på listen var fysisk utmattelse, alkoholkonsum og kaffedrikking.

Forskerne hadde spesiell oppmerksomhet mot eksponering for luftforurensning, og ifølge analysen utløser det 4,8 prosent av hjerteinfarktene. De anser derfor at å minske forekomsten av luftforurensning bør være et viktig mål for å minske forekomsten av hjerteinfarkttilfeller.

Terje Rolf Pedersen, kardiolog ved Oslo Universitetssykehus Ullevål, peker på at flere av triggerne, som fysisk utmattelse og økt emosjonell belastning, gjerne opptrer samtidig.

- Jeg har sett mange eksempler på middelaldrende menn som har måkt snø like etter middag og en krangel om hvem som skulle måke. Kombinasjonen har ført til hjerteinfarkt, sier han til Dagbladet.

Les mer om saken i Dagens Medicin