Hopp til hovedinnhold
Bilkrasj. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Bilkrasj. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


Til deg som filmer når vi utfører livreddende behandling

Det er et gjentakende problem at vi i ambulansetjenesten opplever at nysgjerrige tilskuere filmer eller tar bilder mens vi behandler pasienter.

Det skriver Ailin Waage, Marielle, Eirik og Ida, ambulansepersonell ved ambulansetjenesten i Lenvik ved Universitetssykehuset i Nord-Norge


Les også:
Reagerer sterkt på folks oppførsel – filmer og går i veien på ulykkesstedet

Mer: – Ikke en menneskerett å filme et skadested, sier ambulansearbeideren. – Nødvendig å dokumentere, sier fotosjefen i VG. 

Har du tenkt på at personen vi arbeider med, som ligger blottet på bakken, kjemper for livet sitt? Har du reflektert over hvor utfordrende det er for oss som ambulansepersonell å gjøre jobben vår med nysgjerrige tilskuere som filmer og/eller tar bilder?

Hvor ubehagelig det er at jobben vår blir dokumentert gjennom din telefon? At vi gjerne vil skjerme pasientene våre for slike som deg, men at vi ikke har mulighet siden vi er travelt opptatt med å redde liv?

Les også: Hvorfor oppleves det vanskelig at ambulansepersonell filmer på skadested?

Du prøver ikke engang å skjule din freidighet med kameraet. Vi ser deg, og du provoserer kraftig uten at vi får gjort noe med det.

Hvorfor brukte du ikke din medmenneskelighet mot de pårørende som stod lamslått ved siden av deg å gråt? Hvorfor tilbød du ikke en hjelpende hånd? Noe varmt til dem å ha på seg? Å få sitte i bilen din å varme seg mens det stod på?

Spurte du dem om det gikk bra? Spurte du om samtykke til å filme deres nærmeste, som lå livløs og avkledd, mens han mottok livreddende behandling?

For du så at han kjempet for livet, sant? La du merke til at han fikk støt fra vår hjertestarter? Da så du hvordan kroppen hans vred seg i det støtet ble satt. Var det underholdende? Skulle du bruke videoen du tok for å lære deg å gi hjerte- og lungeredning? For jeg regner med du ikke kan det. Ellers ville du kanskje tilbydd din hjelp?

Du så ikke at vi var slitne. For selv om vi er slitne bruker vi alle våre krefter på å redde liv. Det gjør vi alltid. Og det koster både fysiske og psykiske krefter.

Kanskje er det du som ligger der neste gang. Da regner vi med at det er greit at mennesker du ikke kjenner tar bilder og video av deg, der du ligger livløs og avkledd, mens dine nærmeste står og gråter ved siden av.