Hopp til hovedinnhold


Tidligere helsedirektør: Ambulansesaken er bekymrende

DANMARK: Leif Vestergaard Pedersen har som forhenværende helsedirektør i Region Midtjylland har erfaring med å skifte ambulanseselskap. Han undrer seg over at nederlandske Bios ennå ikke har ansatt ambulansearbeidere, skriver Fyens Stifstidende.

Nedelandske Bios overtar ambulansedriften på Fyn og i Syd- og Sønderjylland om knappe seks måneder, men har fremdeles ikke ansatt en eneste ambulansearbeider.
Den forhenværende helsedirektøren i Region Midtjylland tenker tilbake til 2009 da han sto som ansvarlig embedsmann da Midtjylland valgte Responce som ambulanseoperatør i Østjylland på bekostning av Falck.
– Jeg er bekymret for om Bios kan skaffe nok ambulansearbeidere. Det vi så i Midtjylland var at mange ambulansearbeidere ble hos Falck eller forlot bransjen helt. Det ga en rekke utfordringer, sier Vestergaard Pedersen til Fyens Stiftstidende.

Responce med annen taktikk

Responce, som overtar noe av driften i området, har allerede ansatt de cirka 150 ambulansearbeiderne som virksomheten trenger for å drive ambulansetjenesten i Trekantområdet/Middelfart. Bios, som trenger cirka 600, er først nå gått i gang med å rekruttere.
Responce-direktør Michael Sørensen forteller at han i 2009 begikk en rekke feil da han overtok ambulansene etter Falck i Østjylland. Han ventet for lenge med å ansatte folk og mistet 30-40 prosent av ambulansearbeiderne på grunn av dette, og han valgte å gjennomføre individuelle ansettelsesforløp med hver enkelt.
Klok av skade er Responce gått langt mer aggressivt til verks i Syddanmark. De startet med rekruttering av ambulansearbeidere få dager etter at Responce hadde vunnet anbudet. I stedet for å hyre en og en, har Responce overtatt ambulansearbeiderne i puljer. Bios har derimot ventet tre og en halv måned med å rekruttere og insisterer på å gjennomføre individuelle ansettelsessamtaler.
Vestergaard Pedersen mener at både Bios og Region Syddanmark med fordel kan trekke på noen av de dyrekjøpte erfaringene fra Midtjylland.
– Det viste det seg at oppgaven var langt større enn vi hadde forventet. Skiftet skjer fra et sekund til et annet. Man skal huske på at det ikke er et rengjøringsselskap som blir skiftet ut. Det går ikke, når det er ambulansedrift, sier Vestergaard Pedersen.
Les mer om saken hos Fyens Stiftstidende