Hopp til hovedinnhold


- Tidenes idiotstreik

Arbeidsgiverforeningen Spekter i harnisk over streiken i helsesektoren som ble trappet opp mandag.

Arbeidsgiverforeningen Spekter i harnisk over streiken i helsesektoren som ble trappet opp mandag, skriver TV2.

Bakgrunn: Ambulansetjenesten rammes hardt av streik

Les også: Avlyser operasjoner etter ambulansestopp

Ambulansepersonell i streik

Til sammen 350 helsearbeidere er i streik etter mandagens opptrapping av konflikten. Arbeidstakersiden mener de skal lønnes på lik linje med ansatte i kommunal sektor. Arbeidsgiverforeningen Spekter kaller streiken uansvarlig.

– Uansvarlig
– Hele denne streiken er totalt uansvarlig. Her har vi inngått en avtale med 90 prosent av de ansatte på sykehusene og så kommer YS som representerer i underkant av 10 prosent og går til streik. Det er totalt uansvarlig og det vi kan kalle tidenes idiot-streik, sier kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen i arbeidsgiverforeningen Spekter til TV 2.

– Har ikke denne gruppen rett til å kjempe for sine vilkår med hederlige og blanke våpen?

– Jo, men streik er et sterkt virkemiddel. Man skal huske på at dette lønnsoppgjøret har vært det såkalte likelønnsoppgjøret hvor kvinnedominerte grupper skal løftes frem. Her er det en av de få mannsdominerte gruppene i sykehusene, ambulansesjåfører, som YS vil at skal løftes opp.

– Det er ikke bare politisk umusikalsk, men politisk tonedøvt, sier Larsen.

Langvarig?
Men arbeidstakersiden har ikke tenkt til å gi seg med det første, og streiken kan derfor bli langvarig.

– Vi er villige til å streike så lenge det er nødvendig for å få arbeidsgiver tilbake til forhandlingsbordet, sier nestleder i YS Spekter og forhandlingsleder Erik Kollerud til TV 2.

– Dette handler i hovedsak om lik lønn for likt arbeid i offentlig sektor. Det tilbudet vi fikk var at sykehusansatte skal ha lavere lønn enn kommuneansatte og det kunne vi ikke godta, forteller Kollerud.

– Vi kan ikke risikere en kompetanseflukt fra sykehussektoren, påpeker han.

Les mer om saken på TV2