Innenriks
Thomas har sett mye dramatikk i vannet: Nå har han et budskap til alle foreldre før badesesongen
– Den største feilen du begår er å stå passivt på sidelinja, sier han til Glåmdalen (krever innlogging).
– I en drukningsulykke er det kjempeviktig å vite at barnet verken veiver med armene, hyler eller skriker om at du skal redde det. Barnet blir bare borte, understreker Thomas Berg Green fra Nes, paramedic ved Oslo universitetssykehus og daglig leder og eier av Akuttgruppen.
Nesbuen har jobbet i ambulansetjenesten i 21 år og har vært vitne til flere dramatiske hendelser som plutselig oppstår ved idylliske badeplasser.
– Mitt største hovedbudskap til alle foreldre er å aldri slippe barnet ut av syne. Følg alltid med, selv på dem som er «gode svømmere», tydeliggjør han.
Skogstjern byr på utfordringer
Green forklarer at skogstjern ofte byr på flere utfordringer i og med at muddergrunnen består av leire.
– Idet et barn er borte oppstår det ofte panikk og kaos. Det resulterer ofte i et mudret og møkkete vann, noe som gjør det vanskeligere å finne personen.
Det finnes mange drukningseksempler fra Romerike. I 2018 var det totalt 102 drukninger i hele Norge, og fem av dem fant sted i Akershus, hvorav fire barn i alderen 8- 14 år.
– Den største feilen du gjør er å stå passivt på sidelinja
– Er du kjempestressa er det viktig å ringe 113 og sette telefonen på høyttaler. Da vil du få all veiledningen du trenger, sier han.
Green oppfordrer alle til å laste ned Hjelp 113- appen på telefonen. Appen er laget av stiftelsen Norsk Luftambulanse. Den forteller ambulansesentralen, samt politi og brannvesen hvor du er.
Ved drukningsulykker understreker Green at det svært viktig å få lokalisert – og fraktet barnet opp på land.
– Vi opplever at de fleste som starter med førstehjelp, gjør mye riktig. Den største feilen du begår er å stå passivt på sidelinja. Ved kvelning vil pulsen og blodtrykket synke raskt. Derfor er det viktig å komme i gang med hjerte- og lungeredning med det samme. Da tilfører du oksygen tilbake i hjertemuskelen. Pulsen stiger og blodtrykket øker. Forhåpentligvis vil barnet respondere og vise livstegn.
Green vet at førstehjelp kan oppleves som en stor utfordring for blant annet minoritetsgrupper grunnet språkbarrierer og kulturforskjeller.
– Vi ser ofte at det ikke finnes tilstrekkelig kunnskap om hvordan helsevesenet fungerer. Enkle spørsmål som hva 113 er, og hvordan Paracet virker, kan være kompliserte spørsmål for enkelte. Mange kommer fra et land hvor helsevesenet ikke fungerer optimalt. Det er kostbart å bli behandlet på sykehus. Dem som kommer til Norge bør raskt bli opplyst om at alle har tilgang til et velutviklet helsesystem – helt uavhengig av hva man tjener.
– Jeg har opplevd drukninger med barn i alle aldre
Thomas legger ikke skjul på at han har et tøft yrke. På en gjennomsnittlig vakt har han rundt tolv utrykninger.
– Spør du kollegene mine om hvilken situasjon som er den verst tenkelige, så handler det om barn. Som trebarnspappa reagerer jeg sterkere på en ulykke med barn, da det er enkelt identifisere opplevelsene med eget liv. Den aller verste følelsen jeg som fagperson kan kjenne på er at hjelpen ikke strekker til. Øyeblikket du forstår at det faktisk ikke går bra, har dessverre skjedd noen ganger, også ved drukninger. Jeg har opplevd drukninger med barn i alle aldre, sier han betenkt.