Hopp til hovedinnhold


Tetra-radioer gir flimmer på TV-skjermer

Det blir flimmer på TV-skjermen i mange hjem når en politibil suser forbi nede i gaten. Det nye radiosystemet SINE forstyrrer nemlig TV-signalene så kabel-TVselskapene må flytte rundt på kanalene.


tv_screen_close-upDet blir flimmer på TV-skjermen i mange hjem når en politibil suser forbi nede i gaten. Det nye radiosystemet SINE forstyrrer nemlig TV-signalene så kabel-TVselskapene må flytte rundt på kanalene. Danske Beredskabskommunikation og politiet som driver de TETRA-baserte SINE-nettverkene har ikke hørt om problemet.

Les hele saken i danske Beredskapsinfo

Et lignende system skal innføres i Norge, og er allerede innført som delprosjekt i Østfold.

Les også: Snart klart for test av Nødnettsystemet

Tetrastasjon. Foto: Wiki Commons

TV-kunder hos bredbåndselskapet ComX har på infokanalens skjerm de siste dagene kunnet lese at politiets nye radiosystem lager flimmer på skjermen, skriver Berlingske.

"Støyen skyldes ikke problemer med kvaliteten på ComXs' tv-signal, men forstyrrelser fra politiets nye radiosystem Tetra", står det.

Det er cirka 90 kanalfrekvenser til rådighet i Danmark, og de er alle fullt belagt. Særlig de to kanalene S31 og S32 skaper problemer, fordi Tetra-radiosystemet særlig bruker S32.

Politiet er overrasket
Visepolitisjef Erik Justesen er overrasket over problemet. - Det har jeg aldri hørt om.

Det betyr ikke nødvendigvis at det ikke kan skje, men jeg har aldri hørt om det, og vi har nesten ingen TETRA-radioer i bruk. Men hver gang vi tar noe nytt i bruk hevder noen, at det interfererer, sier han.

Det er det Motorola-eide selskapet Dansk Beredskabskommunikation, som leverer radionettet. Administrerende direktør Bo Wassberg er også overrasket:

- Det er første gang at jeg hører om dette. Dette skjønner jeg ikke, for radioene kjører på egne frekvenser. Men vi vil undersøke saken", sier han.