Hopp til hovedinnhold
Kvinner har gjerne andre symptomer enn menn på hjerteinfarkt. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Kvinner har gjerne andre symptomer enn menn på hjerteinfarkt. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


Hjerte- og karsykdom er dødsårsak nummer én for kvinner i Norge

– Tar livet av flest kvinner, men oversees ofte av helsevesenet, sier hjerteforsker.

Kvinner har andre symptomer og reagerer ulikt på hjerteinfarkt enn menn. Det tar helsevesenet ofte for lite hensyn til, mener professor Eva Gerdts, ifølge Vi.

Se for deg en mann som våkner midt på natta med smerter i brystet. Kona tenker med en gang at det er hjerteinfarkt og ringer ambulanse. Se for deg en eldre kvinne som våkner midt på natta, kjenner at det trykker mot brystet og at det er vondt å puste.

Hun ser på klokka og tenker det er for tidlig for å ringe barna sine eller helsevesenet. I stedet tusler hun på kjøkkenet for å ta seg litt vann. Hun venter på at det skal gå over.

Bildet tegnes av Eva Gerdts, professor i hjertemedisin og leder for det nyopprettede senteret for forskning på hjertesykdom hos kvinner ved Universitetet i Bergen.

– Det er et typisk kvinnesymptom på hjerteinfarkt. Kvinner får seinere hjelp med dette enn menn. De føler ikke selv at symptomene handler om hjertet. Det gjør ofte heller ikke helsevesenet, sier hun til Vi.no.

Bortforklarer hjertesykdom

Ifølge Gerdts er det et problem at symptomene på hjerteinfarkt hos kvinner oppfattes som psykisk betinget eller som muskulært både av kvinner selv og av helsevesenet.

For det er ikke slik at hjerteinfarkt først og fremst rammer menn.

– I helsevesenet tenkes det mindre på risiko for hjertesykdom hos kvinner enn hos menn, men hjerte- og karsykdom er dødsårsak nummer én for kvinner i Norge, sier Gerdts.

Dødelighet og hjerteinfarkt


  • Fra mars til og med mai 2020 er det registrert 2124 dødsfall av hjerte- og karsykdommer. Dette er lavere enn i samme periode tidligere år.
  • Totalt sett er det en reduksjon av hjerteinfarkt som fører til død. Dødeligheten har gått ned de siste 50 åra. Hovedårsaken er at folk har sluttet å røyke og bedre behandlingsmetoder av hjerteinfarkt.
  • Reduksjonen er mer uttalt for menn enn for kvinner.

Kilde: Eva Gerdts, professor i hjertesykdommer ved Universitetet i Bergen, Dødsårsakregisteret FHI

Ifølge hjertespesialisten bortforklarer kvinner selv eksempelvis tung pust, ubehag, stress og smerter i brystet ved fysisk anstrengelse med «jeg er for lite fysisk aktiv», «jeg har problemer med sønnen min» eller «jeg har for mye å gjøre med å ta meg av moren min».

– Kvinner har mange følelser rundt omsorgsoppgaver og familieforpliktelser. Fysiske plager bortforklares med at «det er meg det er noe galt med». Kanskje de ikke går til fastlege i det hele tatt.

I tillegg mener Gerdts at helsevesenet også bidrar til en bortforklaring av en mulig hjertesykdom i stedet for at kvinnene får symptomene avklart med objektive tester.

Feil behandling av kvinner

Mens det hos menn i alderen 50 pluss er høyt kolesterol og røyking som er de viktigste risikofaktorene for hjerteinfarkt, er det høyt blodtrykk, diabetes eller fedme som er risikofaktorene for kvinner i samme alder.