Hopp til hovedinnhold


"Tapetsering" av aorta reddet livet på pasient

En ny unik karoperasjonsmetode reddet livet på en pasient med hull i pulsåren.

aortaEn ny unik karoperasjonsmetode ved Universitetssykehuset Mas i Malmö reddet livet på en pasient med hull i pulsåren, skriver Dagens Medicin.

Les også svenske Dagens Medicin

En 63 år gammel mann kom til sykehuset før jul. Han hadde et hull i aortabuen fem centimeter fra hjertet. Risikoen for å forblø var overhengende. 

Ikke i stand til vanlig operasjon
Normalt kreves en stor og vanskelig operasjon der pasienten kjøles ned, brystbenet åpnes, hjertet stoppes samtidig som hjernen må ha oksygen gjennom blod som sirkuleres via en hjerte-lungemaskin.

Tim Resch, dosent og overlege i karkirurgi bedømte tilstanden slik at mannen ikke var i stand til å klare en åpen operasjon. I stedet fikk han gjennomgå en endovaskulær behandling. Instrumenter ble ført via blodårer til pulsåren, som ble leget gjennom "tapetsering" fra innsiden.

- Tidligere bare dyreforsøk
En protese som besto av polyester og et nett i rustfritt stål ble ført inn og satt foran hullet, samtidig som en bypass ble laget til halspulsåren for å gi blod til hjernen. Deretter ble det laget et hull inn til protesen via halspulsåren. 

Tidligere har metoden bare vært utført på forsøksmodeller og dyr. 

– Men aldri tidligere på en pasient, sier Tim Resch. 
Pasientens hjerte trengte ikke å bli stoppet. Det ble ikke operasjonssår gjennom brystet, og mannen kunne dra hjem tre dager etter inngrepet. Han har det fremdeles bra, og deltok på en pressekonferanse nylig. 

Endovaskulære behandlinger har økt mye de siste ti årene. Siden denne operasjonen var vellykket tror Tim Resch at teknikken for å operere vanskelige karskader nå kan komme til å bli utviklet og brukes mer i framtiden.