Hopp til hovedinnhold


Takkes av etter 45 år i livreddende tjeneste

Jan Ove Bævre går av med pensjon etter 45 år som først ambulansesjåfør, så ambulansearbeider. Altmulig-mannen vil bli sterkt savnet av kollegene, melder Driva (krever innlogging).
Ikke nok med at Jan Ove Bævre har vært en standhaftig sjåfør på ambulansen, han har også sørget for at ambulansen har vært i orden til enhver tid.
Han beskrives som en petimeter og trolig verdens beste sjåfør. Jan Ove har humor og er et oppkomme av vitser. Han beskrives som en som holder roen i enhver situasjon. Alt dette har nok kommet godt med i en hverdag der det ofte står om liv og død. Noen blir født, andre dør og de fleste kommer fram i tid og får den hjelpen de trenger. Det er en lang epoke med ambulansehistorie som forsvinner med Bævre.
– Jeg har ikke møtt noen som er en så god og trygg sjåfør som Jan Ove. Jeg tror nok ikke bare det er vi kolleger som kommer til å savne deg. Jeg tror også innbyggere i kommunen kommer til å gjøre det, sa Knut Skogheim til sin kollega.
Jan Ove begynte å kjøre for Johan Stenberg i 1974, i oktober. Den da 21 år gamle Bævre var ferdig i militæret i oktober. Et par dager senere traff han Stenberg som spurte hva han gjorde nå. Bævre svarte som sant var han ikke hadde fått noe enda.
– Da kommer du da, sa Stenberg, og slik begynte det.

Mye jobb i gamle dager

Den gang var det taxikjøring, skolebuss, ambulansekjøring og butikkdrift på de ansatte hos Stenberg. Det ble jobbet mye og lange dager. Jan Ove kjørte skolebuss opp mot 50 mil om dagen enkelte ukedager, ved siden av taxiturer og ambulanseoppdrag om det var behov for det. Ambulanseturene gikk som regel til Orkdal sykehus da som nå. På vegen dit har Bævre tatt imot flere barn enn han har tall på. Når han går på kirkegården ser han også navna på dem som ikke rakk det. Å være ambulansesjåfør er en jobb som gir dramatiske inntrykk og tunge løft. Jan Ove har likevel aldri angret på sitt yrkesvalg og heller aldri tenkt på å slutte i yrket, før han nå går av med pensjon som 66-åring.
– Jeg har trivdes i jobben hver dag, ellers ville jeg aldri ha jobbet med det. Og jeg har hatt utrolig gode kolleger og godt miljø, sier Bævre.

Arbeidsplass i utvikling

Skikkelig turnus kom seint inn i ambulansehverdagen i Surnadal. Det skjedde først i 1997 da Namsos Trafikkselskap tok over drifta etter anbud. Utstyr i ambulansen var det også smått med til å begynne med. Men Johan Stenberg lå litt i forkant av tiden med noe utstyr. For eksempel puter for å legge under armene for å finne puls.
– Husker en gang da vi ikke fant puls på en pasient, da prøvde vi en siste gang med måleren og da kom pipet, sier Bævre.

– Har vært læremester

Knut Skogheim er den som, har jobbet lengst med Bævre av dem som jobber i ambulansetjenesten i Surnadal i dag. Han husker fra gamle dager, da det var snakk om å lære seg ambulansefaget. Ta kurs som førte fram til fagbrev. Et slik kurs ville Skogheim og Bævre gjerne gå. Problemet var at det varte i tre måneder. Da måtte de ta fri uten lønn. Kurs ville de gå så de finansierte det med lån i banken.
– Du har alltid vært flink til å holde deg oppdatert i faget og har lært opp mange av dem som jobber her i dag, sier Skogheim.
66 åringen ble hedret med kakefest som ble holdt på brannstasjonen. De fleste av hans kolleger, de som ikke var på oppdrag, var til stede. Det var mye latter og god stemning. Sjøl om det også var vemodig.
Knut Skogheim sa han hadde håpet å få beholde Bævre i jobb lenger og sa han har et stående tilbud om å komme tilbake i jobb om Jan Ove ønsker det.
Les mer om saken hos Driva (krever innlogging)