Hopp til hovedinnhold


«Takk for at dere hjalp pappaen min»

Fredrik (5) takker den lokale helseberedskapen for å handle raskt da pappa Morten nær ble kvalt av allergisk reaksjon alene på hytta i Eggedal mandag, ifølge Drammens Tidende.

Morten Arentz Schjetlein alene på mandag da han plutselig ble stukket av tre eller fire jordveps, som han er kraftig allergisk mot.

Situasjonen kunne blitt svært alvorlig dersom han ikke hadde fått umiddelbar hjelp.

Ble nesten kvalt

Utenfor hytta, på stien han ofte ferdes, kjente han plutselig noe hogge til i anklene.

– Jeg skvatt til. Vepsen pleier å surre rundt og være sinna dersom man har tråkket på et bol, men jeg så ingenting, forteller Morten Arentz Schjetlein.
Bekymret for allergien satte han seg ned med telefonen i den ene hånden og epi-pennen med adrenalin i den andre for å kjenne om kroppen reagerte.
– Det tok ikke lang tid før jeg begynte å svette, merket at jeg ble sløv og hjertet begynte å dundre. Det kjentes ut som om noen tok meg rundt halsen og klemte til, sier Arentz Schjetlein.
Han kjente umiddelbart igjen symptomene, men denne gangen hadde han fått mer enn ett stikk og fryktet at situasjonen kunne bli svært alvorlig. Derfor satte han adrenalinpennen i låret for å sikre blod til hjernen og åpne luftveier mens han ringte etter hjelp.

Imponert og overveldet

Mortens kone, som var på jobb, fikk kontakt med ambulansesentralen. Nærmeste nabo, Tor Åsland var den første som kom opp og fikk sjekket at Morten pustet.

Kun fem-ti minutter etter at ambulansen med Asbjørn Nubberud og Bjørn Velstadbråten fra Sigdal var på plass, landet også ambulansehelikopteret fra Ål rett utenfor hytta.
– Jeg er imponert over hvor raskt ambulanse og helikopter kom og hvor hjelpsomme både de, legesenteret og drosje var. Man hører så mye om klager på helsevesenet. Jeg ble bare møtt av hyggelige og dyktige folk, sier han.
Les mer om saken hos Drammens Tidende