Hopp til hovedinnhold


Sykt populær ambulanselinje

Ambulansefag ved Fagerlia videregående skole har flest søkere per plass. Her er de mest populære og pressede utdanningsprogrammene lokalt, melder NyttiUka.

Søkertallene fra Møre og Romsdal fylke viser at 51 ungdommer med rett til plass søkte seg til linja med bare 10 studieplasser. Det er over fem søkere per studieplass. Tar man med det totale antallet av søkere som var 73, øker trykket ytterligere. Noe av grunnen er at linjen er den eneste av sitt slag i fylket. Skolen samarbeider med helseforetaket Ambulanse Midt-Norge om opptak av elever.

– Yrkesutdanningen på helse- og oppvekstfag ved Fagerlia videregående skole har hatt en økning i søknader de siste åra. Spesielt for ambulansearbeiderutdanningen har vi merket et solid oppsving, sier Halvard Wold, kontaktlærer ved ambulansefag.Flinke og sterke
Vi møter årets ambulanseelever på parkeringsplassen ved skolen. Klassen består av fem jenter og like mange gutter. Den siste som kom inn på linja av disse elevene, hadde et karaktersnitt på 4,5 fra ungdomsskolen. Men karakterer er ikke nok for dem som skal gå videre og bli lærlinger i ambulansefaget. I tillegg til å kunne løpe 2.000 meter på under 13 minutter, ta 15 sit ups, 10 push ups, være 30 sekunder på «planken», er det bæretesten og markløftet som visstnok er tøffest for de fleste.
I bæretesten må elevene kunne bære to ganger 25 kilo opp tre etasjer. Til slutt må de takle to repetisjoner av et markløft på 90 kilo.
Øker fra 10 til 15 plasser
På grunn av en driftsavtale med helseforetaket er elevene ved ambulanselinja sikra lærlingplass. Det vil si om de greier den fysiske testen og har lite fravær.
– Alle som går her har søkt om lærlingplass. Det er et signal på at vi har veldig motiverte elever, påpeker Halvard Wold.

Les mer om saken hos NyttiUka