Hopp til hovedinnhold


– Sykehusendring svekker beredskapen

Offshorearbeidere frykter at helsevesenet ikke kan håndtere en storulykke i Norskehavet, etter at flere viktige funksjoner er flyttet fra Kristiansund til Molde.

Offshorearbeidere frykter at helsevesenet ikke kan håndtere en storulykke i Norskehavet, etter at flere viktige funksjoner er flyttet fra Kristiansund til Molde, skriver Teknisk Ukeblad.

– Vi har hatt flere store ulykker i Norskehavet, med West Vanguard i 1985 og helikopterstyrt på Norne i 1997. I den forbindelse fikk vi erfare hvor sårbar petroleumsvirksomheten i Norskehavet er. Lenger sør på sokkelen kan man be om assistanse fra Storbritannia. Her oppe er vi hundre prosent avhengig av at alt fungerer, sier leder for LO Ytre Nordmøre, Bengt Eriksson, til Teknisk Ukeblad.

I 2005 ble det innført et permanent samtykke for områdeberedskap i Kristiansund for Haltenbanken. All samtrening i forhold til en storulykke på sokkelen foregår i Kristiansund, med ressurser fra sykehuset i Kristiansund, politiet og oljeselskap.

– Mange viktige posisjoner i forbindelse med beredskap er flyttet fra Kristiansund til Molde, uten at det foregår noen grad av samtrening med det øvrige sykehuspersonellet i Kristiansund, sier Eriksson.

Ifølge Eriksson kan ikke Molde brukes som et alternativ til beredskap for storulykker. Tilgjengelighet for helikopter og skip er vesentlig dårligere vintertid.

Det finnes også en beredskapsregel som sier at det skal gå maks tre timer fra skade er oppstått til man skal være til behandling på sykehus.

Eriksson sier at flere oljeselskaper i fortrolighet har sagt at de vurderer å stenge ned sine installasjoner og demobilisere mannskapet som følge av den svekkete beredskapen.

Les mer om saken i Teknisk Ukeblad