Hopp til hovedinnhold


Syke transporteres i en tilhenger

Ambulansen i Musken i Tysfjord: En madrass på en liten tilhenger.

Ambulansen i Musken i Tysfjord: En madrass på en liten tilhenger.

Bor du i Musken i Tysfjord bør du ikke bli syk eller skadet.

Det mener Keith Solstrøm som var vitne til en litt uvanlig syketransport på mandag, ifølge NRK Sápmi.

– Det eneste transportmiddelet de da kan tilby deg, er på en madrass i en åpen, liten tilhenger på slep etter en firehjuling (ATV), forteller Solstrøm.

I tillegg er tilhengeren så kort at føttene henger på utsida.

Fraktet en 90-åring

I bygda Musken bor det rundt 30 personer, og på mandag fikk de se en av sine medborgere bli hentet med en såkalt firehjulstrekker (ATV) av ambulansepersonellet.

Den over 90 år gamle mannen skulle fraktes med ambulansebåt til Kjøpsvik, og derfra videre med ambulansebil til et sykehus.

– Jeg så jo at ambulansepersonellet kom, og var spent på hvordan de skulle løse dette, for jeg visste det ikke finnes noe slags ordning om syketransport i Musken, forteller Solstrøm.

Fra mannens hus og til kaia i Musken er det omtrent 1,5 kilometer, og denne strekningen foregikk i en åpen tilhenger etter en firehjuling.

Solstrøm får gode lovnader fra ordføreren som vil se på om det lar seg gjøre å kombinere syketransporten med drosjeløyven som er gitt til Musken.

Uklart ansvarsområde

Kommunikasjonssjef ved Nordlandssykehuset, Randi Angelsen, sier til NRK Sápmi at de ikke er ansvarlig for syketransporten i Musken.

Helse Nord mener derimot at det er Nordlandssykehuset som har ansvaret, og som må vurdere om en firehjulssykkel er en god nok løsning for Musken.

Les mer om saken og se bilde hos NRK