Hopp til hovedinnhold


Syk av oppsigelsesfrykt

Å frykte for jobben, er verre for helsen enn faktisk å miste jobben.

Å frykte for jobben, er verre for helsen enn faktisk å miste jobben.

Les hele saken i Dagens Medisin: Syk av oppsigelsesfrykt

Dette kommer frem i en svensk undersøkelse: Forskere har fulgt over 1700 personer i over ti år og intervjuet dem underveis.

Kontinuerlig bekymring
De som var kontinuerlig bekymret for å miste jobben, hadde dårligere helse enn dem som faktisk ble arbeidsløse eller nylig hadde fått tilbake jobben.

I en av studiene kom det også frem at de som var bekymret, også var mer deprimert, ifølge arbeidsmiljøtidsskriftet Du&Jobbet.

Det var også slik at kronisk usikkerhet rundt jobbsituasjonen hadde en tydeligere sammenheng med dårligere helse enn røyking eller høyt blodtrykk.

Ikke omvendt
Forskerne kontrollerte også for andre faktorer for å kunne fastslå at sammenhengen mellom utrygghet og helse ikke kom av noe annet. De kunne blant annet utelukke muligheten for at det var omvendt; det vil si at dårlig helse forårsaket usikkerhet.

- Undersøkelsen er så langt det sterkeste beviset til nå om at kronisk uro for å miste jobben har en negativ innvirkning på arbeidstakernes helse, sier forsker Sarah Burgard ved University of Michigan til Du&Jobbet.