Hopp til hovedinnhold


Svenskene kunne kommet raskere

Et helikopter fra Sverige kunne vært på plass i Salangen raskere enn fra Bodø. Men en slik forespørsel kom aldri. Svenskene har en annen vaktordning med mindre nedetid.

Et helikopter fra Sverige kunne vært på plass i Salangen raskere enn fra Bodø. Men en slik forespørsel kom aldri, skriver iTromsø.

Bakgrunn TV2: Ambulansehelikopteret hadde hviletid da alarmen gikk

Les også: Redningsmannskapet gråt med de skadde barna på fanget

Avisa Nordlys skriver at ofrene fra teltbrannen i Salangen kunne blitt hentet av helikopter etter bare 50 minutter hvis man bare hadde rettet en offisiell henvendelse til svenskene.

Det foreligger nemlig samarbeidsavtaler om gjensidig bistand over grensen, og helikoptrene var tilgjengelige.

Annen vaktordning

Ifølge avisa ble det svenske helikoptret vurdert, men i likhet med UNNs ambulansehelikopter kan det bare ta to pasienter, mens SeaKingen fra Bodø kunne ta alle på en gang.

Svenskene har en annen vaktordning enn i Norge, med en rullerende vaktordning med tre piloter gjennom uka, mens man i Norge flyr med en kaptein som flyr hele tiden og et flygekyndig mannskap i crewet.

Fra Sverige rapporteres det om en nedetid på én prosent.

- Ikke mye å hente

Direktør Frank Wilhelmsen i Lufttransport sier at svenskenes system ble prøvd i Norge for 15 år siden, men han mener tydeligvis det norske systemet fungerer bedre og at det ikke er mye å hente.

- Vi er operative 97 prosent av tiden. Med ekstra pilot ville vi etter mitt skjønn kommet opp i 99,5 prosent. 100 prosent er umulig, sier Wilhelmsen til Nordlys.

Lufttransport administrerer ambulansehelikoptret ved UNN.

Les hele saken i iTromsø