Hopp til hovedinnhold


Svensk ultralyd redder liv i Marokko og Texas

Det som begynte som en mobilløsning for blivende foreldre på Østermalm har reddet liv rundt omkring i verden, skriver svenske Dagens Medicin.  
Det var en av Christina Wahlströms døttre som først tok opp spørsmålet. Hun lurte på om det ikke gikk an å få ultralydbilder av det kommende barnet rett inn på bilen i stedet for en glanset utskrift til å henge opp på kjøleskapet.
Christina Wahlström, en av gründerne ble hektet på ideen. Ved hjelp av foretaket Trice Imaging tok de seg gjennom de første tekniske hinderne, og i mai 2009 kunne blivende foreldre se både ultralysbilder og filmer av sine barn. Navnet ble Mobile baby.
Nå brukes teknikken i flere internasjonale prosjekter. I byer utenfor allfarvei i Marokko har lokalt personell blitt hurtigutdannet til å ta ultralydbilder på kommende mødre.
Bildene sendes via mobilnettet til en lege for diagnose. Prosjektet har omfattet 113 kommende mødre og hittil har dette reddet fire barn, ifølge Dagens Medicin.
Ved å bruke digital teknikk i stedet for å sende ultralysbilder med posten kan man få svar innen 24 timer, i stedet for to uker, og kostnaden er to dollar i stedet for 40.
Teknikken brukes også i ambulanse- og redningstjenesten i Texas der den hittil har reddet elleve personer. Ved å prehospitalt kunne diagnostisere hjertevirksomhet, lungekollaps og miltblødninger kan pasienten få rett behandling på vei til sykehuset og bli møtt av et forberedt team på sykehuset.
Men hvordan har det seg at disse prosjektene har havnet i utlandet? Jo, svarer Christina Wahlström, vi spurte Socialstyrelsen, Telia og Vinnova.
– Men de svarte at Sverige ikke var modent for dette ennå.
Les hele saken hos Dagens Medicin