Hopp til hovedinnhold


– Svært viktig med nødnett

Etter brannen i Gudvangatunnelen, mandag, viste det seg at det analoge sambandet ikke virket, melder Stavanger Aftenblad.
Bakgrunn: Brann i Gudvangatunnelen
Mer: Framleis 65 på sjukehus og – Et under at ingen døde
Tunnelene har i dag et analogt nødnett, men innen 2014 skal et nytt digitalt nødnett være klart for 260 tunneler i hele landet.
– I dag er det ikke et sammenhengende nødnett. Det analoge sambandet som er i tunneler i dag er vanskelige å snakke igjennom, og er i tillegg lett å avlytte. Dette er noen av hovedgrunnene for at vi ønsker å bygge et nytt, felles nødnett. En av grunnene for å finne nye sambandsløsninger for nødetatene, er etter Nokas ranet, der det ble lyttet inn på sambandet, sier Sverre Steen, pressevakt for Direktoratet for nødkommunikasjon.
Under brannen i Gudvangatunnelen på mandag, fungerte ikke det analoge sambandet.
– Det analoge sambandet fungerte ikke under brannen på mandag. Jeg kan ikke svare for hvorfor det ikke fungerte, men det er muligheter for at det tok fyr, fortsetter Steen.
Han legger til at det er utrolig viktig med et slikt nødnett, og at det medbringer en økt sikkerhet for alle.
Brannsjef i Aurland kommune, Arvid Gilje, mener også det er viktig med et nytt nødnett.
– Det nye nødnettet blir mye bedre og det er veldig viktig. Hvis vi ikke har mobildekning blir vi helt låst, men i går måtte vi berge liv og ikke tenke på noe annet. Det er svært viktig at nødsambandet fungerer, men ettersom vi hadde en frekvent kanal hadde vi allikevel god samband, sier Gilje.
Han mener det analoge nødnettet blir for dårlig sjekket.
– De blir sjekket tre ganger i året, men da sjekkes bare en kanal. Det må bli sjekket oftere at sambandet fungerer. Nå må først og fremst havarikommisjonen finne ut hvorfor det ikke fungerte. Hvis det var brannen som smeltet det, er det fælt, men hvis det er andre årsaker er det verre. Fremover blir det mye evalueringer av det som skjedde, sier Gilje.
Les mer om saken hos Stavanger Aftenblad