Hopp til hovedinnhold


- Surrealistiske timer

Sykepleier Jomar Tjønn jobbet i katastrofemottaket på Ringerike sykehus fredag. Han er imponert over hvor godt han og kollegaene klarte å samarbeide under krisesituasjonen.

Sykepleier Jomar Tjønn jobbet i katastrofemottaket på Ringerike sykehus fredag. Han er imponert over hvor godt han og kollegaene klarte å samarbeide under krisesituasjonen, skriver Dagens Medisin.

Tjønn, som til vanlig jobber i akuttmottaket på sykehuset, hadde fri da han ble oppringt av arbeidsgiveren i 1730-tiden fredag 22.juli. Seks timer senere måtte han klype seg i armen for å sjekke om opplevelsene faktisk var reelle.

- Jeg har jobbet i akuttmottaket siden jeg begynte i arbeid som sykepleier for 10 år siden. Jeg hadde aldri i mine villeste fantasier sett for meg noe som dette, forteller 43-åringen om timene på jobb etter Utøya-skytingen.

35 skadde
Vestre Viken HF, Ringerike hadde på det meste 35 skadde fra Utøya i timene etter skytingen. 16 av disse ble behandlet for skuddskader.

- Da de første skadde ankom, fikk jeg meg en karamell. Det var som et slag i ansiktet da jeg skjønte hvor ille det var. Ungdommene som kom inn var preget. Noen var i sjokk. Noen apatiske. Noen skrek, og jeg hørte hysterisk gråt. Det var som om jeg ikke trodde det jeg så, sier Tjønn.

43-åringen forteller videre at man må vente seg å se skuddskader når man jobber i akuttmottak. Men omfanget av skadene var overraskende.

- Det var skader i brystet, i buken, i hender og føtter. Jeg tenkte: “Går det an? Kan én person ha gjort dette?” Men jeg erfarte at man bygger seg et slags skjold når man jobber. Man må bare skyve det i bakgrunnen, og gjøre det man må. Men det opplevdes helt surrealistisk. Det var en sjokkartet opplevelse, mener han.

Fikk frem det beste
Til tross for omstendighetene, rakk Tjønn å bli imponert over kollegaene. Han mener den spesielle situasjonen fikk frem det beste i dem.

- Nå i ettertid går det ikke ett minutt uten at jeg tenker på hendelsene. Jeg tenker på ungdommene, på alt de har gått gjennom. Jeg håper inderlig at de kommer seg gjennom dette på best mulig måte, slik at de kan få et godt liv også etterpå, sier Tjønn.

Les mer om saken i Dagens Medisin