Hopp til hovedinnhold


Sugekopp og ventil redder flere liv ved hjertestans

Overlevelse ved hjertestans kan forbedres når livredderen bruker to ulike hjelpemidler, ifølge en ny studie fra USA.

Overlevelse ved hjertestans kan forbedres når livredderen bruker to ulike hjelpemidler, ifølge en ny studie fra USA, skriver svenske Dagens Medicin.

– Det her er utrolig spennende data, sier Leif Svensson, virksomhetssjef for prehospitalt sentrum på Sødersjukhuset i Stockholm og leder i det svenske HLR-rådet.

I studien fikk amerikanske forskere ambulansepersonell til å trekke lodd om å enten gi konvensjonell hjerte-lungeredning eller den nye metoden der hjertelungeredning utføres ved hjelp av to apparater.

Blant pasienter som fikk behandling med den nye metoden var ni prosent fremdeles i live med god nevrolisk funksjon et år etterpå. Tallene i kontrollgruppen som hadde fått konvensjonell behandling var seks prosent.

Den nye metoden er utviklet for å forbedre blodgjennomstrømningen i kroppen under HLR. Et håndtak suges fast på pasientens brystkasse, noe som gjør at livredderen aktivt kan løfte opp brystkassen etter hver kompresjon. Dette forbedrer den venøse tilbakstrømningen til hjertet.

Dessuten brukes et  apparat som minsker luftflyten til lungene under brystkompresjonene, noe som minsker trykket i brystkassen og gir en bedre blodgjennomstrømning.

Tidligere studier har vist at apparatene ikke  forbedrer langtidsoverlevelsen når de brukes hver for seg. Men i den nye studien ga altså kombinasjonen av metodene positiv effekt.

Leif Svensson anser likevel at det trengs flere studier før metoden kan innføres i klinisk praksis.

Resultatet i studien bygger på en analyse av 1 653 tilfeller av hjertestans utenfor sykehus i USA. Undersøkelsen er publisert i  tidsskriftet Lancet, og er finansiert av National Institutes of Health samt virksomheten Advanced Circulatory Systems.

Les mer om saken i Dagens Medicin