Medieklipp

Stryn-ordfører refser beredskapen

Ordfører Sven Flo slakter beredskapen etter at Stryn måtte vente et døgn på satelittelefoner og strømaggregater. - Vi må forholde oss til den virkelige verden, svarer beredskapssjef.

Publisert Sist oppdatert

Ordfører Sven Flo slakter beredskapen etter at Stryn måtte vente et døgn på satelittelefoner og strømaggregater. - Vi må forholde oss til den virkelige verden, svarer beredskapssjef, ifølge VG.

Ordfører Sven Flo (H) i Stryn kommune er kritisk til responstiden da lokalsamfunnet trengte utstyr for å takle strømbrudd og telenett som lå nede etter uværet «Dagmar».

Selv om Flo skryter av de lokale hjelpemannskapene fra Heimevernet og Sivilforsvaret, mener han de siste dagers hendelser varsler om for dårlig beredskap forut for det som kan bli naturkatastrofer med stort omfang.

– Hvis ikke myndighetene begynner å våkne med tanke på beredskap og bruk av ressurser nå, så vet ikke jeg hvilke hendelser vi skal oppleve før dette blir tatt tak i, sier han.

For lange avstander
Ifølge Flo er kommunen avhengig av at Heimevernet, Sivilforsvaret og politiet er godt bemannet når slike situasjoner oppstår.

– Men i disse etatene har det vært altfor mye fokus på effektivisering og omorganisering, sier Flo.

Han nevner konkret tilgangen på utstyr når katastrofen inntreffer, som en viktig sak å få på bordet.

– I gitte situasjoner har man behov for en del utstyr. Mye av dette fikk vi beskjed om at lå langt unna områdene hvor man trengte det. Vi rekvirerte utstyr fra Sivilforsvaret som måtte hentes fra Toten, sier ordføreren, som har bakgrunn som offiser i Forsvaret.

Må ta lærdom
Han mener norske myndigheter må ta lærdom av dette, slik at tilgangen til nødvendig utstyr blir kortere dersom situasjonen oppstår igjen.

– Fremtidens beredskapskultur i Norge må også baseres på tilgjengelighet. Det går ikke an å ha noen sentraliseringstankegang på dette området, sier ordføreren.

Beredskapssjef ved Fylkesmannen i Sogn og Fjordane, Haavard Stensvand mener ordføreren bommer kraftig med kritikken.

– Det er hver enkelt kommune som har ansvaret for å ta en egen risikovurdering og hva sannsynligheten for at de vil trenge aggregater ved strømtap. Sånn jeg ser det, har de seg selv å skylde på, sier han til VG Nett.

Les mer om saken hos VG

Powered by Labrador CMS