Hopp til hovedinnhold


Store overraskelser i andre regionale ambulansemesterskap i sykehuset Innlandet

I fjor fylte Sykehuset Innlandet Hamar med blålys. I år foregikk mesterskapet på Lillehammer.

Les om de fem lagene som deltok her

I fjor ble Hamar fylt av ambulanser og blålys på konkurransedagen til Sykehuset Innlandets ambulansetjeneste. I år visste ikke lagene at hele konkurransedagen ville foregå i militærleiren på Jørstadmoen.
Der var det duket for tidenes dag med terror, ulykker og sykdom.
Første scenario åpnet med en alvorlig militær som kom inn på hotellet hvor lagene befant seg og meldte om et forhøyet trusselnivå for uniformert personell. Like etter ble alle lag utkalt av AMK til et oppdrag med pågående livstruende vold (PLIVO) i Jørstadmoen militærleir.

Det ble kjørt kortesje med blålys dit. Der fikk hvert av lagene hver sin markør som var skutt gjennom låret og magen.
Lite visste lagene at dette skulle føre til en rød tråd resten av dagen.

Nils Halvor Gryting, undervisningsleder i Sykehuset Innlandets ambulansetjeneste, fikk god kontakt med militæret etter Nasjonal helseøvelse i fjor.
Det førte til at Jørstadmoen åpnet portene og lot Sykehuset Innlandet gjennomføre ambulansemesterskapet på militær grunn.
Det gjorde logistikken enklere - det ble mindre bilkjøring og mer tid til case.

Når man først er i en militærleir, hvorfor ikke bruke fasilitetene? Neste post ble dermed en morsom og krevende fem-kamp i hinderløypa i leiren, med innlagt medikamentregning, kartposisjonering, skifte til en annen kanal på sambandet  påtaking og avtaking av CBRNE-drakter, samt puslespill.
Oppgavene ble gjort på tid, og feil svar førte til at tid ble lagt til totalen.

Et morsomt skue for publikum og en god treningsøkt for lagene. Da passet det godt å fylle på med litt lunsj etter en god treningsøkt i hinderløypa.

Etter lunsj måtte lagene gjennom en 15 minutters økt med medikamentregning. Deretter fulgte fem poster med ulike oppdrag.
Den røde tråden var at etter skuddene og angrepet i leiren hadde en soldat blitt stukket av en veps på halsen der han gjemte seg ute i skogen. Han var selvsagt allergisk mot veps.
En annen soldat hadde falt fem meter ned fra et tak i flukten.
En tredje tok disse hendelsene såpass hardt at han gikk og hengte seg. En administrativ i leiren ble rammet av sterke pusteproblemer, og på sykestua fikk en dame brystsmerter.

– De ble mye luftveier i dag, kommenterte et av lagene etter å ha vært gjennom alle oppdragene.

I utgangspunktet var det ti lag som ønsket å få plass i finalen til det regionale mesterskapet hvor det er plass til fem lag. Alle måtte gjennom en case på stasjonen, og halvparten gikk da videre.
Dette blir et insentiv for å trene, og et av lagene som ikke ble plukket ut i fjor hadde gjort nettopp det.

Sykehuset Innlandet har ikke bare et større landareale enn Danmark.
– Det er faktisk 20 prosent større, opplyser Ingvild Grønnerud, ambulansesjef i Sykehuset Innlandet.
Da er det gøy å samles både for å konkurrere og bli bedre kjent på tvers av stasjoner.
Før konkurransen har lagene dratt med seg andre kollegaer på stasjonen på trening, og etter konkurransen er det hjem og trene mer. Teamtrening fører til enda bedre kompetanse, enda høyere pasientsikkerhet og enda større trygghet i jobben.
I en jobb som i siste instans handler om å redde liv er det vinn-vinn hele veien.