Hopp til hovedinnhold
Helseminister Bent Høie. Foto: Kjetil Ree, Wikimedia Commons


Stor mangel på smittevernutstyr – ber norsk industri trø til

Helseminister Bent Høie (H) har bedt norsk industri om hjelp til å produsere klær, masker og utstyr som kan beskytte helsepersonell mot smitte.

– Mangel på dette utstyret er i ferd med å bli et alvorlig problem, og i dag fikk vi vite at denne situasjonen kommer til å vare lenge, sier Knut Sunde, direktør i Norsk Industri, til VG.

– Dette er mer enn et corona-problem. Internasjonale forsyningslinjer har stoppet opp og det er tydelig at helsevesenet ikke har spesielt mye på lager. Nå skal vi sammen med Helsedirektoratet se på hva som kan være det nest beste og tredje beste i den situasjonen vi er i, legger han til.

Helsevesenet har allerede satt i gang tiltak for å spare på smittevernutstyret.

Lagrene krymper 

Helseminister Bent Høie samlet tirsdag ettermiddag folk fra industrien for å diskutere hvordan helsevesenet kan sikre seg beskyttelsesutstyr nå når lagrene krymper. 

– Vi har sjekket med bedriftene, og vi har funnet noen hundre masker her og der som industrien ved behov kan dele med helsemyndighetene, sier Sunde til VG.

Mye av utstyr og klær som beskytter helsepersonell, produseres i Kina, og leveransene har stoppet helt opp. 

– Noe har allerede vært mangelvare i flere uker, sier Knut Sunde. 

Han peker på norsk tekstilindustri og produsenter av sanitetsbind som kan være i stand til å produsere beskyttelsesutstyr for helsevesenet. 

– Vi skal sjekke hva som er mulig, og hva som kan være godt nok, og om nødvendige innsatsvarer er tilgjengelig, sier Norsk Industri-direktøren.