Hopp til hovedinnhold


Stoppet 150 meter unna

Bussdrapene i Årdal: Mens brannmenn og ambulansepersonell pågrep trippeldrapsmannen med håndmakt og et pulverapparat - sto politiets patrulje 150 meter unna og snakket med vitner, ifølge VG.
Det fremgår av politiet i Sogn og Fjordanes egen rapport om kvelden 4. november, da tre mennesker ble drept av en asylsøker på Valdresekspressen i Årdal.
Mens den første ambulansen var på stedet 17.50, har politiet fastholdt at de ikke kom frem før 18.48. På side 11 i rapporten står det om patruljen, som hadde kjørt en flere mil lang omvei:
«Patruljen kom frem til Holsbruvatnet ca kl 1835 og stopper ca. 150 meter bak bussen. På stedet ble de møtt av vitner/bilister som forklarte at de hadde forsøkt å ta seg inn i bussen, men ble møtt av en aggressiv person med kniv».
Lenger nede på samme side fremgår det at en annen patrulje var først fremme: «Denne patruljen var første politipatrulje helt fremme på åstedet kl. 1848».
Da hadde altså den første patruljen ifølge egne opplysninger vært i nærheten i 13 minutter. I dette tidsrommet hadde den nå trippeldrapssiktede sør-sudanske 30-åringen kommet ut og blitt pågrepet av ambulansetjenesten og brannmannskaper.
- Patruljen ankom 18.35 og stoppet 150 meter bak bussen. Mannen ble pågrepet 18.43. Det vil si at politiet sto 150 meter unna og avhørte vitner, mens brannmenn pågrep gjerningsmannen?
- Både ja og nei. Det står at patruljen i ettertid har skrevet en rapport der de angir det tidspunktet ca. slik. Men det er et upresist anslag skrevet ut på natten der. Vi har ikke det eksakte tidspunktet. I og med at de selv har skrevet dette, så var det viktig å ta det med, svarer politimesteren og fortsetter:
- Det var mørkt og uoversiktlig. De kommer til et sted og det står folk der. De kontakter dem og får informasjon. Når de har fått den så kjører de frem til bussen. Da var den andre patruljen kommet opp fra andre siden. Vi har ikke noe nærmere tidspunkt.
Bakgrunn: Brannmenn pågrep drapsmann med pulverapparat
Les også: Brannvesenet vart ikkje varsla om om knivmannen og Ambulansearbeidere teipa sikta på hender og føtter
Mer om Årdalsdrapene: Ambulansetjenesten måtte vente en time på politietBrannfolkene frustrert av å vente på politietPoliti og ambulanse fikk gisselvarsel samtidig og Pål overmannet den trippeldrapsiktede 30-åringen
Debatt: Frykter at tregt politi skal koste liv og Hvor blir det av ny instruks for skarpe oppdrag? 
Les mer om saken hos VG