Hopp til hovedinnhold


Sterk plassering i VM i ambulansefag

To lag fra Oslo og Akershus ambulansetjeneste oppnådde 3 og 6. plass i International EMS Championship i Israel i juni i henholdsvis BLS (Basic Life Support) og ALS (Advanced Life Support).

To lag fra Oslo og Akershus ambulansetjeneste oppnådde 3 og 6. plass i International EMS Championship i Israel i juni i henholdsvis BLS (Basic Life Support) og ALS (Advanced Life Support), meldes det fra Info-Bladet til Prehospital Klinikk Oslo og Akershus.

Ambulanseforum siterer Info-Bladet, og håper det kan være inspirerende for NM i ambulanse som skal foregå på Gardermoen på AmbulanseForum 2010:

Konkurransen ble arrangert av MDA (Magen David Adom Israel) som er den nasjonale ambulansetjenesten i Israel  - en tjeneste som rent faglig er av absolutt ypperste, internasjonale klasse.

Oppholdet i Israel startet med en fagkonferanse hvor Øyvard Sørensen holdt et glimrende innlegg om hjertestansforskningen som har pågått i Oslo og Akershus de senere år. Dette vekket interesse hos tilhørerne og det kom mange positive henvendelser i etterkant fra både deltagere og arrangører.

Dagen etter startet den tre dager lange konkurransen:
I tøffe omgivelser med brennhett midtøstenklima klarte de to norske lagene å hevde seg i konkurranse med deltagere fra hele verden. Lagene konkurrerte fra morgen til kveld under alle slags forhold med mange scenarier; bl.a. gjennopplivning på solstekende strender, masseskade i mørke, motorisk urolig pasient i en Druser-landsby (Drusere er en egen folkegruppe som lever i Libanon, Syria og Israel), pasient hengende høyt i et tre, trafikkulykke med HEMS-samarbeid, gjenopplivnings-caser, hengning på politistasjon, anafylaksi, hjertestans på småbarn etc.

Lagene ble testet på medisinsk fagkyndighet (både teoretisk og praktisk), tidsforbruk, triagering og ambulanseoperativ prioriteringsevne.

Høy kvalitet med CRM (Crew Resource Management)
Canada vant ALS-klassen mens spanjolene vant BLS. Det var tydelig at vinnerlagene hadde stort fokus på CRM-trening (Crew Rescourse Management) og godt innøvde protokoller. Det var rett og slett imponerende å observere hvor godt CRM fungerer i en akuttmedisinsk kontekst og denne lærdommen skal vi bringe med oss videre inn i vårt eget system fremover.

De norske lagene gjorde en fenomenal innsats og det står respekt av resultatene med tanke på at  ”rivalene” var EMT, paramedics og leger fra ambulansetjenester med internasjonalt renomé.

ALS laget: Halvard Stave (anestesilege), Øyvard Sørensen (paramedic) og Petra Oppegaard (paramedic).

BLS laget: Bård Nilsson, Nina Finsen og Kristoffer Ruud.