Hopp til hovedinnhold


Står utan ambulanse - no skal kommunetilsette rykkje ut når noko skjer

Balestrand kommune har ikkje lenger ambulanse. No blir kommunetilsette kursa i førstehjelp slik at dei kan rykkje ut ved akutt sjukdom eller ulukker skriv NRK Sogn og Fjordane.
Les og: Ambulansesak i Balestrand
Ambulansestasjonen i den vesle kommunen er lagt ned, og næraste ambulanse er no i Høyanger eller Sogndal.
For å sikre at det finst nødvendig kompetanse til å yte livreddande førstehjelp, kursar no Helse Førde kommunetilsette i Balestrand. Blant dei som er på kurs er sjukepleiarar og brannmannskap.
Klinikkdirektør i Helse Førde, Tore Dvergsdal, meiner pilotprosjektet skal gje eit godt tilbod til innbyggjarane.
– Vi får opplært personell som kan ta seg av innbyggjarane i kommunen. Det er også positivt i den forstand at det no er eit akutteam i kommunen som kan rykkje ut, seier han til NRK.no.

Skal rykkje ut når noko skjer

Helseføretaket har ikkje greidd å skaffe nok personell til å drive ambulansestasjonen i Balestrand. Dermed vart stasjonen lagt ned, ein situasjon som førte til stort engasjement.
– Dette kom litt brått på oss i bygda, så det vart eit veldig engasjement. Det er store avstandar, seier rådmann Kjellaug Brekkhus i Balestrand.
Klinikkdirektør Tore Dvergsdal seier innbyggjarane med ei slik ordning alltid er sikra at det er eit team som kan yte førstehjelp.

Vedgår at det er eit stort ansvar

– Dei skal ikkje reise ut av kommunen, slik ambulansen kunne måtte gjere. Det er også slik at det vil rykkje ut ein ambulanse frå Høyanger eller Sogndal, og så er det ambulansepersonell derfrå som tek over etter kvart, seier Dvergsdal.
– Men er det ikkje eit veldig ansvar å leggje over på vanleg kommunetilsette, at dei skal vere eit team som rykkjer ut til ei trafikkulukke?
– Det kan du seie. Men samtidig er dette folk som har opplæring innan sjukepleie, brannvern og som ofte rykkjer ut på ulukker i dag. Når dei i tillegg får den opplæringa vi gir dei, så skal dei vere meir kompetente til å løyse oppgåvene, seier han.
Les meir om saka hjå NRK