Hopp til hovedinnhold
Hanne Jørum (til venstre) og Lars Fellmann er "ambassadører" for en ny spillapp for prehospital traumetriage. Foto: Leikny Havik Skjærseth


St. Olav vaksinerer over 1200 ansatte de neste to ukene - ambulansearbeider Hanne var først ut

Hanne Jørum fikk mandag det første av over 1200 vaksinasjonsstikk ved St. Olav de neste to ukene.

– Det var som en vanlig influensavaksine, ett stikk så var jeg ferdig, sier Jørum like etter vaksineringen til Adressa (krever innlogging).

– Håper alle tar vaksinen

Hun synes det er godt at vaksineringen er i gang både for risikogruppene og helsepersonell.

– Det føles bra. Dette er en felles dugnad som vi har stått sammen om i snart ett år. Jeg håper alle tar vaksinen når de får tilbudet om det, sier Jørum.

– Det at helsepersonell også ble prioritert er veldig viktig for de kritiske yrkene vi står i, og jobber i. Dette gjør at vi kan stå i jobbene våre selv om smittetrykket øker, legger hun til.

– I frontlinja

Jørum er selv blant dem som utsetter seg selv for risiko hver eneste dag på jobb.

– Vi som jobber i prehospitale tjenester utsetter oss selv for risiko hver dag. Vi møter pasientene først, er hjemme hos dem og er tett på dem i ambulansen. Det er ikke alltid det er mulig å innhente nok opplysninger for å vurdere risikoen i forkant. Derfor er det godt å se at prehospitale tjenester står på listen over prioriterte helsearbeidere. Vi er absolutt i frontlinja, sier Jørum.

– Føler du deg tryggere nå?

– Det er to doser man må ta for at det skal være immunitet mot viruset, så jeg vil fortsette å følge smittevernreglene som er gitt av FHI, både privat og på jobb, sier hun.

St. Olavs hospital vil de neste to ukene få 1000 doser, og har etter nøye beregning kommet frem til at det skal være tilstrekkelig til å vaksinere 1271 ansatte. Det viser seg nemlig at et vaksineglass ikke bare gir fem doser slik som først beregnet, men kan gi seks- syv doser.

– Vi har nesten 11 000 ansatte, dette betyr at bare ti prosent får vaksine. Vi har fått klare føringer fra FHI på hvem som skal prioriteres, og har involvert både tillitsvalgte og verneombud i dette. Dette har vært en stor jobb, og jeg vil berømme de som har vært involvert, sier sykehusdirektør Grethe Aasved.

Akutt og ambulanse

Den største gruppen som blir vaksinert, er ansatte som møter pasienter hvor smittesituasjonen er uavklart. Det innebærer ansatte som jobber i akuttmottaket og i ambulansetjenesten, samt infeksjonsposten.

Det er viktig for sykehuset å sikre kritisk personell.

Det omfatter blant annet ansatte ved intensiv, anestesi, barne- og ungdomsklinikken, smittevern og mikrobiologilaben hvor koronatestene analyseres.

Les mer om saken hos Adressa (krever innlogging)