Hopp til hovedinnhold


– Spesielt at noen ikke har helikopterberedskap

Helse Fonna har over 50 prosent flere innbyggere enn Helse Førde, men har ikke eget ambulansehelikopter. – Ikke holdbart, mener Høyre, ifølge NRK Rogaland.
Mellom fjorder og fjell i Helse Vest står det ambulansehelikoptre på tre baser, Stavanger, Bergen og Førde. Men mellom Helse Bergen og Helse Stavanger finner vi Helse Fonna med 175.000 innbyggere, men ingen luftambulanse. Det synes Sveinung Stensland i Høyre, er en merkelig prioritering.
– Det og er veldig spesielt at en av helseregionene på Vestlandet ikke har helikopterdekning i det hele tatt, nemlig Helse Fonna. Og det har jeg tatt opp tidligere og, det er en skjevhet som bør rettes opp, sier stortingsrepresentanten fra Haugesund.
– Er det det første som bør rettes opp i nå?
– For å si det sånn, når ikke Sunnhordland og Nordhordland, har helikopterdekning så betyr det at helikoptrene blir dratt vekk fra Helse Stavanger sitt område, og det går da utover hele fylket.

– Det trengs egne transporthelikoptre

Og det er et problem i flere helseregioner, mener både luftambulansen selv, og KrF. Helikoptrene brukes til andre ting enn akuttoppdrag, som for eksempel transport mellom sykehus, eller blir borte i lang tid på oppdrag langt borte. Nå ønsker flere seg egne transporthelikoptre for å sikre at beredskapen ikke svekkes
Les mer om saken hos NRK