Hopp til hovedinnhold
Ambulanse i Helse Midt-Norge. Foto: Live Oftedahl
Ambulanse i Helse Midt-Norge. Foto: Live Oftedahl


Sparket ambulansearbeider i skrittet da slektningen trengte helsehjelp

Den tiltalte mannen i 50-årene slipper unna med betinget fengsel.

Sist fredag ble voldssaken fra Trondheim behandlet i Sør-Trøndelag tingrett, skriver Adressa.

Utgangspunktet var en hendelse som skjedde i oktober i fjor. Denne kvelden hadde en ambulanse rykket ut til en adresse på Byåsen i Trondheim for å hente en kvinne som hadde ringt etter hjelp.

Åpnet døren og sparket

Etter at ambulansepersonellet hadde ankommet og startet behandling av henne, ba hun dem om å varsle den tiltalte mannen som bodde like ved. Han er en slektning av henne, og pasienten ville at mannen skulle få beskjed om at han måtte hente en bil hun hadde stående på verksted, ifølge dommen.

En av ambulansearbeiderne gikk da bort og ringte på døren for å formidle dette. Sør-Trøndelag tingrett finner det bevist at den tiltalte mannen da åpnet døren og sparket ambulansearbeideren i skrittet med kneet. Sparket skjedde umiddelbart etter at tiltalte hadde åpnet døren og før fornærmede, som var uniformert, rakk å si noe, mener dommerne.

Den tiltalte nektet straffskyld for å ha gjort dette innledningsvis i straffesaken. Han var tiltalt for ved vold å ha søkt å påvirke yrkesutøvelsen til en person fra en særskilt utsatt yrkesgruppe.

Sparket medførte smerte i tre-fire dager for ambulansearbeideren.

Retten mener at foranledningen til volden var tiltaltes irritasjon over å bli forstyrret da det ble banket hardt på vinduet. Dommerne bygger på ambulansearbeiderens forklaring om at tiltalte sa at han var lei av sykebiler.

Hovedregel er fengselsstraff

Sør-Trøndelag tingrett mener at beskjeden som ambulansearbeideren skulle formidle var en del av den helsehjelpen ambulansepersonelletskulle utføre. Dommerne finner det også klart at tiltalte oppfattet at det var en ambulansearbeider som sto utenfor døren da han åpnet.

- Retten finner det videre klart at NN ved sparket søkte å påvirke yrkesutøvelsen til ambulansearbeideren ved å hindre ham i å få gitt den aktuelle beskjeden, heter det i dommen.

Hovedregelen er at slike forhold ender med ubetinget fengsel.

I denne saken mener imidlertid tingretten at betinget fengsel er rett reaksjon. Retten viser i den forbindelse i hovedsak til tiltaltes og slektningens helsesituasjon.