Hopp til hovedinnhold


Oppsagt etter diskriminerende kondisjonstest?

Tre ambulansesjåfører, deriblant Stein Arve Paulsen (40) fra Rognan, har fått sparken fra Nordlandssykehuset etter at de ikke besto fysiske tester i sykehusets regi. De har gått til sak mot sykehuset, for det de mener er en usaklig oppsigelse.

Tre ambulansesjåfører, deriblant Stein Arve Paulsen (40) fra Rognan, har fått sparken fra Nordlandssykehuset etter at de ikke besto fysiske tester i sykehusets regi. Nå går de til sak mot sykehuset, for det de mener er en usaklig oppsigelse, skriver ABC Nyheter.

Les også: For feit for faget?

Ambulansearbeider sparket etter fysiske tester

Urovekkende tilstander

Mangler i arbeidsmiljøet til Nordlandssykehuset

- Oppsigelsen er usaklig. Jeg er oppsagt på grunnlag av en test som ikke er realistisk. Jeg blir straffet fordi jeg er for tung etter ledelsens smak. Det er bare urettferdig, sier Stein Arve til ABC Nyheter.

For unøyaktig test

Testen som er brukt kalles en UKK-gåtest. Man går to kilometer på en tredemølle, og måler tid og puls ved testens slutt. Deretter regner man ved hjelp av en formel resultatene sammen med alder og kroppsmasseindeks (BMI), og får en kondisjonsindeks. Formlene er forskjellige for kvinner og menn.

Måten testen er brukt på kritiseres av professor i fysiologi Jan Hoff ved NTNU. Han forteller til ABC Nyheter at lette personer og de med lav makspuls vil bli favorisert i gåtesten, som er beregnet for testing av større folkegrupper.

- Det er tøysete å snakke om å bruke så unøyaktige data til å fastsette arbeidskapasiteten individuelt. Du kan ikke bruke det som underlag til å gi folk sparken. Det blir for dumt for meg, sier Hoff.

- Min makker, som er en liten og lett kvinne på 26 år, kan bruke opp i 22 minutter på to kilometer før hun står i fare for ikke å bestå testen. Jeg må gå på 14 og et halvt minutt for å bestå. Det er meningsløst og diskriminerende, sier han.

Tatt ut av tjeneste

De tre ambulansearbeiderne har gått til sak mot Nordlandssykehuset for det de mener er usaklige oppsigelser. Saken skal opp i tingretten etter påske.

I mellomperioden er de tre tatt ut av tjeneste inntil resultatet av rettssaken foreligger.

Les hele saken på ABC nyheter