Hopp til hovedinnhold
Ebola-transporten av legen fra Gardermoen til Ullevål i 2014. Foto: Morten Holm


Spania blokkerte evakuering av ebolasyk norsk lege

FNs generalsekretær måtte gripe inn, før norsk lege kunne flys hjem. Eksperter advarer om at helsepersonell ikke er sikret hurtig evakuering ved neste epidemi, skriver danske Politiken.

Et Spania rammet av ebolapanikk var på høsten 2014 nær ved å forhindre evakueringen av en ebolasyk ung kvinnelig lege fra Sierra Leone til Norge.

Det forteller den franske lederen av evakueringen, dr. Hervé Raffin fra Medic’Air International i et intervju.

– Vi ringte til MSF, de ringte til det norske konsulatet i Sierra Leone, og konsulatet fikk fatt i generalsekretær Ban Ki-moons folk i FN i New York. Ban Ki-moon ringte til den spanske statsministeren, Mariano Rajoy, og så fikk vi igjen tillatelse til å fly i spansk luftrom og tanke på Gran Canaria, sier Hervé Raffin.

Sikker evakuering av helseeksperter fra andre land, hvis uhellet er ute, er en av de viktigste forutsetninger for at en ny dødbringende epidemi som ebola kan bremses før det blir en verdensomspennende pandemi.

Epidemier starter typisk i fattige lande med dårlige helsesystemer som er avhengige av internasjonal hjelp. Den kan man kun være sikker på hvis de frivillige kan komme vekk om de blir smittet.

Under ebolaepidemien gikk det et halvt år før systemene var noenlunde på plass. Piloter ville ikke fly sivile fly, og selskapene ville ikke lease flyene ut til den type oppgaver, forklarer Raffin. Han gikk selv ’tiggergang’ hos flyselskaper i tre måneder for å leie et fly til oppgaven.

Hva med neste gang – vil man være klar til å evakuere utsendte?

– For å være helt ærlig: nei. Der er ingen beredskap i dag – heller ikke i WHO. Vi vet at epidemien kan komme nå snart eller senere, ebola, lassa, marburg eller det ukjente. Verdenssamfunnet må være klar og forberedt, sier Hervé Raffin.

Hva med fly – vil det være like vanskelig neste gang?

– Jeg er sikker på at vi vil stå i samme generelle problem med å skaffe piloter og fly. Og vi vil få de samme problemer med overflyvningstillatelse, mellomlandinger og den slags. Hvis det blir en stor epidemi, så ...

Les mer om saken hos Politiken