Hopp til hovedinnhold


Sommernummer: Ambulanseforum nr. 3 2017 - tema hjertestans og overlevelse

Hvordan ble Seattle byen i verden med høyest overlevelse etter hjertestans? Vi har dratt over og undersøkt. Hvordan har danskene latt seg inspirere av Seattle? Og hvordan ligger Norge an? Dette er noen av temaene i dette store sommernummeret. Bli også med på EMS Today i USA, og Helgelandslaget på treningscamp og internasjonal konkurranse i Tsjekkia. Og masse mer! Kort sagt: Dette er et nummer du ikke må gå glipp av.
Ønsker du å abonnere? Sjekk her

Innhold:

Leder

Vi har vært i Seattle for å lære om hvordan de har gått fram for å bli best i verden. Svarene de ga, finner du i intervjuet med Medical Service Captain Jonathan Larsen.

Øyeblikket: Første kull bachelor paramedic er ferdig

– Vi er kjempestolte av dere. Dere er det første bachelor paramedic-kullet ved HiOA, i Norge og i Skandinavia. Å bli ferdig med en bachelor er et viktig skritt til å gjøre et positivt bidrag for samfunnet. Deres jobb vil bli konkret å endre liv for andre, åpnet Kurt Rice, rektor ved HiOA avslutningsseremonien.

Fra EMS Today: – Døgnvakter er dårlig for helsa

– Du må ha en plan B, du kan ikke jobbe i ambulansetjenesten til du blir gammel, sier Kathy Elwell som har forsket på døgnvakter og helse, og selv jobbet som ambulansearbeider i 12 år.

Nasjonalt AMK-prosjekt er stanset

Nasjonal IKT HFs styre la ned prosjektet «Ny Teknologi på AMK» den 19. mai 2017. Styreleder Hilde Brit Christiansen svarer på hvorfor.

Fra EMS Today: Mental helse hos ansatte

– Vi bruker mye penger på fysisk sikkerhet; elektriske bårer, vester, cbrne-utstyr. Men hvor mye penger bruker vi på det psykiske?

Slik ble Seattle best i verden

Glem Bill Gates, Kurt Cobain og Jimi Hendrix. Seattle er verdens- berømt i ambulansemiljøet for å ha den høyeste overlevelsen i verden etter hjertestans. Hvordan kom de dit? Jonathan Larsen, Medical Service Captain i Medic One, forteller.

Det danske hjerteeventyret

Danskene har blitt blant de beste i verden etter å ha nesten seksdoblet overlevelsen etter hjertestans i løpet av 13 år, fra 3,5 til 18 prosent. Den prehospitale tjenesten har blant annet lært av organiseringen i Seattle.

SMS-livredderne i Sverige

Da David Fredman fikk varsel på smarttelefonen om å bistå ved en hjertestans, og reddet naboen, merket han at systemet han har vært med på å utvikle virkelig redder liv.

Hvordan ligger Norge an?

Mellom 75 og 80 prosent i Norge får hjerte-lungeredning (HLR) ved hjertestans, men færre med sjokkbar rytme overlever sammenlignet med de stedene i verden som har høyest overlevelse.

Tilfeldig forbipasserende

Psykiater Anne Kristine Bergem skriver om belastningen den tilfeldige førstehjelperen opplever, og uvissheten etterpå. Kanskje er det mulig å finne rutiner for å gi tilbakemelding i slike situasjoner?

Fra EMS Today: Smertelindring av barn

– Min favoritt er intranasal fentanyl. Da slipper du intravenøs inngang, sa Hillary Hews, barnelege i Utah.

Test deg selv: Nødnett

Mange av deltakerne på det første ambulansemesterskapet i Norge i fjor ble svært overrasket da en av postene gikk på å gjøre diverse oppgaver med sambandet. Nødnett har mange funksjoner som det kan være greit å øve på innimellom. Test deg selv her!

Portrettet: Kontrollørene vender hjem

Ingen i ambulansetjenesten har kommet utenom Liv Bråmark og Stein Erichsrud. Vegvesenets radarpar har vært brennende opptatt av sikkerhet i ambulansene. Nå takker ildsjelene for seg, og ingen vet hva som skjer med ulykkesanalysegruppa.

Vold og trusler mot ambulansepersonell

Hvilke tiltak må til for å jobbe trygt som ambulansepersonell?

Kroniker'n: Framtidskampen

Fra 1. juli flyttes paramedic opp til stillingsgruppe 4 ved Oslo universitetssykehus. Så langt jeg vet er dette en den eneste tjenesten som har gjort dette. Dette medfører et lønnshopp for vår gruppe. Videre er det en anerkjennelse fra systemet på at prehospital kompetanse er viktig. Dette er en milepæl. Dette er fremtidsrettet. Dette er en forberedelse til at det kommer nye kollegaer med bachelor inn i vårt felt. Likevel er det med litt bismak jeg ser på det som skjer.

De tre musketerer

Seieren i norgesmesterskapet ga dem en minnerik tur til Tsjekkia og en uforglemmelig treningscamp i Stavanger. Blod, svette og moro.

Produktet: Transportkuvøse for smittepasienter

En transportkuvøse til å frakte smittepasienter behagelig og trygt – både for pasient og behandlere, er utviklet av Norges fremste eksperter på området. EpiShuttle skal tilpasses alle båretyper.

Øvelsen vår: Ti år med katastrofeøvelser i Lakselv

Årets katastrofeøvelse i Lakselv besto av en buss med elever som kjørte inn i en tankbil med klorgass og radioaktivt materiale til industrien. Bussjåføren hadde hypoglykemi.