Hopp til hovedinnhold


Sms-alarm skal redde liv

Fra og med i dag, mandag, kan stockholmere melde seg som livreddere i prosjektet "Sms-livredderen". Tanken er at alle livreddere innenfor en kilometers avstand fra den som rammes av hjertestans skal få en sms med instruksjoner om hvor den rammede befinner seg.

Fra og med i dag, mandag, kan stockholmere melde seg som livreddere i prosjektet "Sms-livredderen". Tanken er at alle livreddere innenfor en kilometers avstand fra den som rammes av hjertestans skal få en sms med instruksjoner om hvor den rammede befinner seg, skriver Dagens Medicin.

– Det er er et uvanlig eksempel på at sms kan anvendes til noe bra, sier Mårten Rosenqvist, overlege på Södersjukhusets kardiologklinik.

Sammen med Karolinska institutet, SOS Alarm AB og Lekab Communication System AB, håper sykehuset at rundt 5000 stockholmere skal melde seg som hjerte-lungereddere i prosjektet.

– Når det gjelder hjertestans er tiden den viktigste faktoren. I mange tilfeller kommer livredderne før ambulansen, sier Rosenqvist.

Detta  er ikke det første forsøket i Stockholm for å prøve å forbedre sjansene for overlevelse ved hjertestans utenfor sykehus. Etter det såkalte Salsaprosjektet - da politi, brannvesen og visse taxier ble involvert i redningsarbeidet rundt en hjertestans - har overlevelsesfrekvensen økt fra to til åtte prosent i Stockholm. Sms-livredderen er en forlengelse av dette prosjektet.

Les mer om saken på Dagens Medicin