Hopp til hovedinnhold


Mange har smerter ett år etter intensivbehandling

38 prosent av pasienter som har vært innlagt på intensivavdeling har smerter ett år etter. Dette viser en studie, ifølge Dagens Medisin.
– Det er ingen systematisk oppfølging av disse pasientene i dag, sier forsker Anne Kathrine Langerud, som har sett på hvilke symptomer pasienter som har vært innlagt på intensivavdeling har tre måneder og ett år etter. Studien er publisert i Nursing in critical care.
– Smerte og søvnproblemer var de mest vanlige symptomene ett år etter, sier Langerud.
Smerter i skuldrene
46,5 prosent av pasientene hadde søvnproblemer etter ett år, og 38,2 prosent hadde smerter. Dette var bare en liten bedring sammenlignet med andelen som hadde disse symptomene tre måneder etter innleggelsen.
Det var mest vanlig med smerter i skuldrene.
– Også en studie fra England har gjort dette funnet, og der mener man at det kan ha sammenheng med at mye invasivt utstyr benyttes i hals- og nakkeregionen. Vi vet jo også at disse pasientene har ligget i sengen i en periode, og kanskje har hatt lavt aktivitetsnivå både under intensivoppholdet og etter sykehusoppholdet, sier Langerud.
Søvnproblemer
Tidligere forskning har vist at disse pasientene har søvnforstyrrelser også på intensivavdelingen.
– Det er mulig dette også påvirker søvnen i etterkant, sier hun.
Angst og depresjon
Langerud så også at 20 prosent slet med angst eller depresjon, 13,8 prosent hadde unormal tretthet og 15,1 prosent posttraumatisk stressyndrom etter ett år.
Les mer om saken hos Dagens Medisin