Hopp til hovedinnhold
Fra 113, Maja Lauritsen. Foto: Ingunn Mæhlum/NRK


Smertelindrer ulikt i tv-seriene 113 og Ambulansen

I NRK-serien 113 fra Tromsø fikk bruddpasientene smertestillende før de ble båret inn i ambulansen. I Fem-serien Ambulansen fra Bergen blir pasientene smertelindret først inne i ambulansen. Hvorfor så ulikt? spør Sykepleien.

I Ambulansen som går på tv-kanalen Fem, ser vi en mann med brudd i foten etter et fall i ei hotelltrapp.

Han har veldig vondt når ambulansepersonellet skal stabilisere bruddet. Han biter i en tøyfille og blir ikke smertelindret før han er inne i ambulansen.

I NRK-serien 113 fra Tromsø ser vi både en kvinne med brudd i foten og en ung gutt med armbrudd som begge får smertelindring mens de ligger ute i snøen. Kvinnen, som selv er lege, slår sågar fast at morfin er «krute godt», mens hun bæres inn i ambulansen.

Feil fremstilt eller virkelighet?

Maja Vedvik er sykepleier ved Svelgen Omsorgssenter i Bremanger i Sogn og Fjordane og har fulgt godt med på begge seriene. Hun synes det er interessant å se både hva som skjer med pasientene de sender til sykehus, og hva som har skjedd før pasientene kommer på sykehus.

Som sykepleier reagerer hun på forskjellen hun har lagt merke til i de to tv-seriene:

– I Tromsø får pasientene PVK og morfin før de flyttes over på båra, mens i Bergen må de bite i en tøyfille. Jeg lurer på om denne forskjellen er feil fremstilt på tv, eller om det er slik i virkeligheten, sier hun og legger til:

– Hvis man ikke får smertestillende av ambulansepersonellet, kan man jo likeså godt ta drosje.

– Tilfeldig forskjell

Sykepleien har snakket med avdelingsoverlegene i både Bergen og Tromsø, og svarene deres viser litt ulik tankegang rundt temaet:

Øyvind Østerås er avdelingsoverlege ved akuttmedisinsk avdeling i Bergen. Han tror det er tilfeldig at TV-seriene viser en forskjell og sier det ikke finnes nasjonale retningslinjer på prehospital smertelindring.

– Vi har heller ikke lokale prosedyrer som sier at smertelindringen skal skje enten før eller etter at pasienten har kommet inn i ambulansen. Dette er noe som ambulansepersonellet vurderer i den enkelte situasjon, sier han.

Les mer om saken hos Sykepleien